“Рух +380”: Роман Безсмертний створив нову партію і йде в президенти

5 лет назад 0

Політика — не шоу, а мистецтво управління державою

Вчора багато людей запитували, де можна знайти відеоролик, який транслювався на початку Установчих зборів партії «РУХ +380». Відкрию невелику таємницю. Автором ідеї цього ролика є я особисто. Мені важливо було показати, на що перетворилася нинішня політика. На справжнє шоу. Я завжди буду проти цього. Вірю, що є люди, які мене в цьому підтримають. Разом з вами ми зможемо змінити ситуацію і повернути політику як мистецтво управління державою.

Gepostet von Роман Безсмертний am Samstag, 26. Januar 2019

26 січня пройшли установчі збори політичної партії “Рух +380”, головою якої обрали Романа Безсмертного.

За словами самого Безсмертного, головне завдання нової сили – “відродити політику і політиків, а також усунути від влади брехунів і крадіїв”, йдеться у повідомленні його прес-служби.
Учасники з’їзду затвердили статут та програму партії: в її основі буде неоконсервативна ідеологія, зауважив Безсмертний.
Він також пояснив ідею назви “Рух +380”: “+380 – це міжнародний код України. Де б не були українці – в Польщі, Італії, Португалії, США – вони набирають саме ці цифри. Вони гріють нашу душу, єднають нас з рідною землею, бо Україна має бути там, де українці”.
Згідно з законом “Про політичні партії в Україні”, для офіційної реєстрації нової партії необхідно зібрати 10 тисяч підписів. Цей процес уже розпочато, кажуть у прес-службі Безсмертного.
Лідер “Руху +380” також вже заявив про намір йти в президенти: проте оскільки Міністерство юстиції поки не зарєструвало нову партію, він балотуватиметься як самовисуванець.

Що пропонує “Рух +380”

У відкритому доступі програми “Руху +380” поки немає, однак наприкінці грудня Роман Безсмертний оприлюднив маніфест “Про майбутнє”, в якому закликав до створення нової політичної сили і пояснив, якими ідеями вона має керуватися.
Серед іншого він закликає до “перезаснування держави”, що передбачає, зокрема, зміну моделі парламентаризму шляхом переходу на двопалатну систему, передачу всієї повноти виконавчої влади уряду, а також перехід до мажоритарної виборчої системи абсолютної більшості.
У маніфесті Безсмертний також не виключив можливість прямого діалогу з Росією заради звільнення військовополонених та вирішення конфліктних питань – так само, як і діалог з мешканцями окупованих територій.
Політик також виступає за “плановий, керований розрив економічних відносин з Росією”, скасування мораторію на продаж сільськогосподарських угідь і ухвалення закону про зброю.
Роман Безсмертний – народний депутат чотирьох скликань, вперше до парламенту він обрався ще у 1994 році. Був головою партії “Наша Україна”, працював віце-прем’єр-міністром з питань адміністративно-територіальної реформи в урядах Юлії Тимошенко і Юрія Єханурова, а також заступником голови Секретаріату президента Віктора Ющенка. У 2010 – 2011 роках – послом України в Білорусі.