СБУ затримала учасницю незаконного референдуму зі села Дудчани на Херсонщині»/>

3 месяца назад 0

Служба безпеки затримала мешканку села Дудчани Бериславського району, яка організовувала незаконний референдум під час окупації правобережжя Херсонщини. Їм повідомили про підозру в колабораціонізмі. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Як зазначається, після окупації жінка добровільно працювала в місцевому незаконному виборчкомі російських окупантів, з бюлетенями обходила двори односельців у супроводі озброєних військових, агітувала проголосувати за приєднання до складу Росії.

Якщо люди відмовлялися голосувати, їм погрожували ув’язненням та конфіскацією майна, пише відомство. 

“Під час проведення фейкового псевдореферендуму жінка брала участь в агітаційно-масових заходах, де вихваляли злочинну діяльність гауляйтера Сальдо”, – повідомляє СБУ.

За співпрацю з російськими окупантами підозрювана одноразово отримала 50 тисяч рублів та “привілей” вільно пересуватися місцевістю.

Жінці загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

З 23 по 27 вересня 2022 року російські окупанти провели на окупованих частинах чотирьох областей України псевдореферендуми. У Херсонській та Запорізькій – про вихід зі складу України, проголошення незалежності та приєднання до Росії, у Донецькій та Луганській – про приєднання до Росії.

За результатами, які продемонструвала російська пропаганда, на окупованій Херсонщині за входження до складу Росії проголосували нібито 87,05% учасників референдуму. В ООН засудили незаконний референдум, як і низка країн, зокрема, ЄС та США, оголосили, що не визнаватимуть результати фейкового голосування. 

Голоси на окупованих територіях збирали, застосовуючи силу та погрози. Повідомлялося, що озброєні люди з бюлетенями обходили помешкання.