Стало відомо, хто віддав наказ на обстріл Херсона й околиць, що призвело до смерті 24 людей

7 месяцев назад 0

Слідчі управління СБУ в Херсонській області підозрюють трьох російських військовослужбовців у порушенні законів та звичаї війни, що призвело до смерті 24 людей та поранення 51 людини. Вони віддали накази на обстріли Херсона та його околиць 3 травня цього року.

Тексти підозр опублікували на сайті Офісу Генпрокурора.

Ідеться про командувача 22-го Армійського корпусу Чорноморського флоту ВМФ РФ Аркадія Марзоєва , командира 8-го артилерійського полку берегової охорони 22-го АК Дмитра Жарких , а також командувача угрупування військ «Дніпро» ЗС РФ (штаб був на окупованій території Херсонщини) Олега Макаревича .

Зазначається, що не пізніше 3 травня цього року генерал-полковник Олег Макаревич видав директиву підлеглому генерал-лейтенанту Аркадію Марзоєву на обстріл Херсона і його околиць, де відсутні військові об’єкти. Після цього особисто Марзоєв із невстановленим начальником штабу 22-го АК спланував бомбардування міста з артилерії. Підполковник Дмитро Жарких, перебуваючи на лівобережжі Херсонщини, наказав підлеглим виконати наказ.

У той день Херсонщину обстріляли з різної зброї («Градів», гаубиць, гармат) різними снарядами (реактивними й осколково-фугасними).

Росіяни вели вогонь по місту з лівобережжя Херсонщини. 

  • Так, упродовж дня 3 травня з 10.00 по 19.30 військовослужбовці 8-го артилерійського полку, атакували торговельний центр «Епіцентр» у Херсоні. Через це загинуло три людини й були поранені шість.
  • Близько 12:00 артилерією в селі Висунці було вбито трьох працівників АТ «Херсонобленерго», які ремонтували електромережі.
  • З 13:00 до 14:30 “Гради” влучили в залізничний вокзал, АЗС «ОККО», житлові будинки. Через це загинули чотири людини та отримали поранення 13 людей.  
  • З 14:00 до 15:00 “Гради” поцілили по супермаркету «АТБ», житлових будинках у Дніпровському районі Херсона. Це призвело до загибелі дев’ятьох людей та поранення 31 людини.
  • З 16:30 до 17:30 артилерією буди пошкоджені житлові будинки та приватні підприємства в Дніпровському районі Херсона, через що загинуло дві людини.
  • З 18:30 до 19:30 російські «Гради» поцілили в житлові будинки Дніпровського району Херсона й загинуло три людини, а одна дістала поранень.  

Командирів підозрюють у віддані наказу на порушення законів та звичаїв у поєднанні з умисним вбивством, вчиненим за попередньою змовою групою осіб. Додатково Макаревичу й Марзоєву інкримінують ведення агресивної війни, вчинене за змовою групою осіб за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК.

Раніше ми писали, що полоненого стрільця окупованої частини Донецької області Павла Гребенюка визнали винним у порушенні законів та звичаїв війни через те, що він прострелив ногу мешканцю села Іванівка на Херсонщині.