Суд виніс вирок ексначальнику херсонської колонії, який депортував українських в’язнів до РФ

6 месяцев назад 0

Ужгородський міськрайонний суд 19 жовтня виніс вирок 38-річному Євгену Соболєву, мешканцю Нової Каховки, колишньому начальнику херсонської «Північної виправної колонії №90». Його заочно засудили до 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна та позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 11 років.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Зазначається, що Соболєв у травні-червні 2022 року добровільно очолив незаконно створений росіянами орган із питань виконання покарань Херсонської області.

Слідчі довели, що Соболєв ще до свого призначення на окупаційну посаду схиляв інших працівників колонії до переходу на бік ворога.

У листопаді 2022 року, після звільнення Херсона він переїхав на лівобережжя Херсонщини.

“Суд повністю визнав вину Євгена Соболєва, а його відсутність на судовому засіданні розцінив як реалізацію ним права на свободу від самозвинувачення або самовикриття”, – йдеться в дописі.

Строк відбування основного покарання рахуватиметься з моменту фактичного затримання Євгена Соболєва після набрання вироком суду законної сили.

Нагадуємо, у вересні прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо Соболєва за фактами депортації та примусового переміщення понад 1700 осіб. 

Також заочно повідомили про підозру Олексію Сороці – колишньому заступнику начальника відділу «Голопристанської виправної колонії № 7».