Творчість олешківської мисткині Поліни Райко побачать на Франкфуртському ярмарку

7 месяцев назад 0

Цьогоріч дизайн представництва України на Франкфуртському книжковому ярмарку побудують довкола теми квітів-трансформерів та творчості відомої мисткині з Олешок Поліни Райко. 

Про це повідомляє Суспільне Культура, посилаючись на дизайнерку Альону Соломадіну. 

"Цей образ квітки-трансформера демонструє міць та потужність, здатність перетворитися з новою силою та захищати країну. Я надихалася роботами Поліни Райко, у неї багато квітів, і вирішила створити квітку з урахуванням роботи технологій, алгоритмів", – розповіла журналістам дизайнерка.

Нагадаємо, Поліна Райко (1928-2004) – українська художниця-самоучка в жанрі наївного мистецтва. Малювати почала у 69-річному віці. Образна система мисткині поєднувала християнську, радянську та язичницьку символіки. Розписала власний будинок, літню кухню, хвіртки, паркани, де відтворила власну біографію, свою родину, домашніх тварин, картини природи. На фарби та пензлі витрачала майже всю мізерну пенсію.

Її будинок у тимчасово окупованих Олешках та постраждав під час російського теракту на Каховській ГЕС. Зруйновано до 40% фресок.  

Знищення будинку Поліни Райко – лише один випадок із низки злочинів, скоєних росіянами на Херсонщині, і він задокументований. Американські дослідники за допомогою супутникових фотографій зафіксували і затоплення будинку української художниці Поліни Райко в окупованих Олешках, і мародерство росіян у Херсонському художньому музеї.