В облдержадміністрації обговорили ефективне управління територіями громад

3 года назад 0

Сучасні інструменти ефективного управління територіями громад обговорили в облдержадміністрації за участю керівників тергромад, землевпорядників та профільних спеціалістів. Захід відбувся за підтримки USAID's Agriculture Growing Rugal Opportunities Activity (AGRO) програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Присутній на заході заступник голови обласної державної адміністрації Микола Якименко підкреслив актуальність теми: «Сільські території сьогодні розвиваються завдяки інвестиціям аграріїв. Реалізація земельної реформи є надважливою для південних областей України, зокрема Херсонщини, саме через перспективу розбудови меліоративної системи та стимулювання відтворення родючості ґрунтів. На мій погляд, Херсонщина – одна з тих областей України, які мають безмежний потенціал та повинні реалізувати його повною мірою, забезпечивши подальший динамічний розвиток економіки».

Модератор заходу, регіональний координатор Програми USAID з аграрного та сільського розвитку в Херсонській області Олександр Синюк наголосив на важливості обговорення перспектив та викликів в умовах земельної реформи, яка дає нові можливості для розвитку територій громад.

Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), представив громадам важливі кроки управління їх територією: “Перш за все необхідно зібрати та оприлюднити в електронному вигляді всі дані про землі громад та зареєструвати право власності громади на земельні ділянки, право державної власності на які раніше вже було зареєстровано, але зараз вони за Законом переходять у власність громад”.

Крім того, громадам необхідно буде позначити на карті землі, які призначені для насадження лісів та створення рекреаційних об'єктів, закладення або відновлення лісосмуг та інших полезахисних насаджень.

“Громаді необхідно визначитися з цілями використання земель на найближчі роки. На цьому етапі громада визначає, яким чином може залучити інвесторів, використовуючи потенціал земельних ресурсів. Задля врахування усіх інтересів, громада має зібрати Робочу групу та спільно розробити карту-схему перспективного використання й охорони земель громади”, – зазначив Сергій Кубах.

Присутні долучилися до обговорення алгоритму розробки комплексного плану просторового розвитку громади, порядку та умов надання субвенції на розробку комплексних планів просторового розвитку територій громад, питання зрошення та меліорації. 

Олександр Суляєв, радник з питань зрошення Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), у своєму виступу представив сучасний стан та перспективи зрошення і меліорація для південних областей України. “Глобальна зміна клімату привела до того, що на Півдні України 9 із 10 років є посушливими. Відновлення та модернізація зрошувальної системи України є важливими для підтримки розвитку аграрного виробництва та розвитку сільських територій в південних регіонах. Це можливо за рахунок реформ у секторі зрошення, створення сприятливих правових умов для залучення приватних та державних інвестицій у сектор, у т.ч. через створення життєздатних та ефективних організацій водокористувачів, що будуть управляти меліоративною системою нижнього рівня. Програма USAID АГРО підтримує реформи, як через розробку відповідного законодавства, так і підтримку урядової Стратегії зрошення та дренажу в Україні через впровадження відповідних пілотних проектів в секторі зрошення, у т.ч. в Херсонській області. Наразі Верховна Рада прийняла у другому читанні проекту Закону №5202-д «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації», який є важливим рушієм реформи сектору зрошення. Також Програма USAID АГРО спільно з Всеукраїнською аграрною радою розпочала пілотний проект зі створення організацій водокористувачів в Херсонської області”.

Крім того, під час заходу громадам була представлена піврічна навчальна програма “Нові можливості громад в управлінні землями” для очільників та фахівців із управління земельними ресурсами територіальних громад з усієї території України. Для подачі заявки потрібно заповнити форму за посиланням.

Довідково: З 01 липня 2021 року набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Згідно з документом, з 01 липня 2021 року і до 01 січня 2024 року купувати землі сільгосппризначення зможуть тільки фізичні особи-громадяни України. У перші два роки одна фізособа зможе придбати тільки 100 га землі.

Раніше громада управляла територією, яка була в межах забудови населених пунктів, сьогодні децентралізація значно розширила горизонти її управління. Водні, лісові ресурси, землі сільськогосподарського призначення – тепер громади їх господарі. Завдання – не тільки провести інвентаризацію таких ресурсів та їх оцінку, але й розробити комплексні плани просторового розвитку. Тільки так можливо ефективно управляти цим стратегічним ресурсом.