В окупованій Голій Пристані досі під завалами лежать тіла загиблих через повінь, – Лінник»/>

4 месяца назад 0

У Голій Пристані на лівобережжі Херсонщини окупаційна влада до сьогодні не дістала тіла загиблих з-під завалів будинків, які зруйнувала повінь унаслідок підриву Каховської ГЕС.

Про це проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» повідомила начальниця Голопристанської МВА Світлана Лінник.

“Там дуже багато ще людей, які лежать під завалами у своїх власних оселях. Це величезна кількість людей, які зникли, і їх шукають родичі», – додала вона.

За офіційними даними й підтвердженими фактами, які відомі українській владі, у Голій Пристані загинуло 10 людей, проте реальна кількість загиблих може бути значно більшою, зазначила Лінник.

Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС  на підконтрольній території України завершилася 30 серпня. Постраждало 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч населення. На півдні України було підтоплено понад 4 300 будинків та загинуло близько 34 людей. 24 листопада, призначений Кремлем голова Херсонщини Володимир Сальдо оголосив, що скасовує режим надзвичайної ситуації. Відомо, що російська окупаційна влада на захопленій території Херсонської області значно та навмисно занизила кількість жертв підриву Каховської ГЕС.

Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.