Відбулось засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я та здорового способу життя

5 лет назад 0

У Херсонській обласній раді відбулось засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я та здорового способу життя.

У рамках роботи депутати у складі: Віктора Клименка (головуючий), Алли Кордік, Віктора Кудаса, Север’яна Кардави та Віктора Короленка розглянула вісім питань порядку денного.

Зокрема, члени комісії погодили внесення змін до бюджету Херсонської області на 2019 рік та підтримали створення обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2019-2023 роки.

Підтримали депутати і технічне питання, що стосувалось передачі службового автотранспорту для закладів охорони здоров’я у сільській місцевості. Нагадаємо, у минулому році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам було придбано 25 службових автомобілів вартістю 12499,8 тис. грн на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості відповідно до постанови Кабміну від 06 грудня 2017 року №983.

Під час роботи депутати розглянули лист начальника Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Херсонській області стосовно цільового фінансування на розвиток та роботу лабораторії з контролю якості лікарських засобів та медичної продукції. Оскільки відповідно до статті 90 Бюджетного кодексу України фінансування державних установ не належать до видатків, що здійснюються з обласного бюджету, а Служба є державною установою, то виділення коштів можливе лише в рамках цільових програм. На даний час програми відповідного напрямку відсутні. Таким чином, комісія рекомендувала облдержадміністрації опрацювати вищезазначене питання та надати відповідні пропозиції обласній раді.

При розгляді звернення громадянки Осіпової І.І., членів комісії було поінформовано про те, що на 25 січня 2019 року лікарський засіб «Актемра» у кількості трьох флаконів (місячна) потреба був замовлений для дитини Осіпової А. КП «Центральна районна аптека» та безкоштовно виданий пацієнтці. Окрім цього, 16 січня поточного року Херсонською дитячою обласною клінічною лікарнею безкоштовно, за рахунок коштів державного бюджету, було отримано препарат «Актемра» у кількості 33 упаковок (в розрахунку на 8 дітей). Зважаючи на те, що на перші декілька місяців 2019 року медичні заклади взмозі забезпечити хворих лікувальним препаратом, комісія рекомендувала Білозерській райраді та Чорнобаївській сільській раді в подальшому, у разі відсутності державного фінансування, вишукати фінансовий ресурс для забезпечення своїх жителів необхідними лікарськими засобами.

Не підтримали депутати скорочення штатних одиниць у Щасливській лікарській амбулаторії. Тиждень тому лікарська амбулаторія отримала наказ від Олешківського ЦПМСД щодо скорочення з 0,75 на 0,25 штатних одиниць акушерки, двох сімейних медичних сестер, лаборанта та на 0,5 ставки молодшу медичну сестру.

Депутат Віктор Кудас акцентував увагу на необхідності функціонування повноцінного лікарського амбулаторію в населеному пункті, оскільки від цього залежить здоров’я жителів Херсонщини і, в першу чергу, громади села Щасливе. Його позицію підтримали всі члени комісії, запропонувавши голові Ювілейної сільської ради, як варіант, передбачити фінансування оплати праці працівників Щасливської лікарської амбулаторії за рахунок місцевого бюджету.

Наостанок депутати взяли до відома звіт роботи постійної комісії з питань охорони здоров’я та здорового способу життя за 2018 рік.