Вихованка МАН взяла участь у всеукраїнській Школі української літератури

5 лет назад 0

НЦ «Мала академія наук України» з 12 по 16 лютого 2019 року провів у Києві Школу української культури, присвячену творчості поета-дисидента.

Серед 100 претендентів з усієї України лише 28 пройшли онлайн-відбір. І серед них і вихованка комунального закладу «Мала академія наук» учнівської молоді Херсонської обласної ради Єлизавета Гуцуцуй, учениця 8 класу Чистопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Верхньорогачицької районної ради.

Впродовж п’яти днів учасники пізнавали життєвий і творчий шлях відомого поета, розкривали таємниці світогляду покоління «шістдесятників». Зустрічі з відомими та цікавими людьми допомагали у формуванні власної життєвої позиції українця, громадянина, патріота. Це зустріч із сином поета, Дмитром Стусом, і літературознавцем Олексієм Сінченко, українським істориком науки Василем Шендеровським, громадським діячом і дисидентом Йосифом Зісельсом. Лунала музика на концертах Тараса Компаніченка, лідера гурту «Хорея Козацька», колективу «Nova Capella» та Ірини Родіонової. Музикант Віктор Пещерін допоміг учасникам покласти вірші поета-дисидента на музику. А режисер Сергій Лисенко розкрив перед школярами таємниці режисерської майстерності.

Протягом п’яти днів звучали вірші Василя Стуса та знаходили відгуки в серцях молодого покоління, які допомагали учасникам зрозуміти минулу епоху. Підготовлені домашні завдання – есе, вірші, інтерв’ю, малюнки та витинанки – лише посилювали переконання в правильності вибору учасників Школи. Єлизавета Гуцуцуй привезла власні малюнки.

Наприкінці роботи Школи з української культури відбулася екскурсія в Українську книгарню «Смолоскип», де після інтерактивної лекції директор Ольга Погинайко подарувала книжки від видавництва «Дух і Літера». А в Музеї шістдесятництва пройшла цікава подорож у часі від бурхливих подій ХХ століття до сьогодення.

Кожен учасник Школи отримав сертифікат та в подарунок книгу Дмитра Стуса «Василь Стус: життя як творчість» з фотоматеріалами та оригінальний щоденник для записів. Але головне – це незабутні враження й переконлива життєва позиція в небайдужості та самовизначенні.