У Херсонській ОДА обговорили встановлення пам’ятника на площі Свободи

6 лет назад 0

Під час засідання Громадської ради при обласній державній адміністрації, яке відбулося 19 квітня, обговорили питання щодо надання допомоги ОДА в організації проведення громадських слухань з питань створення пам’ятника чи меморіалу на площі Свободи (місце колишнього пам’ятника Леніну).

«Після проведення реформи декомунізації по Україні було вирішено на місцях пам’ятників комуністичного режиму встановлювати меморіали чи пам’ятники, присвячені видатним людям чи подіям, що стали важливими для суспільства чи окремої області. Саме тому потрібно визначитися з концепцію композиції на площі Свободи», — окреслив заступник директора Департаменту культури, туризму та курортів — начальник управління культури облдержадміністрації Ігор Мазур.

Голова Громадської ради при облдержадміністрації Валерій Гурковський зауважив, що питання встановлення пам’ятника на площі триває з 2016 року і якщо процес створення Меморіалу Героям Незалежної України вдалося зрушити з місця, то питання щодо пам’ятника на площі Свободи досі не вирішене.

«Меморіал Героям Незалежної України відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації було погоджено з управлінням містобудування Херсонської міської ради, яке є відповідальним за встановлення пам’ятників в обласному центрі, проведено конкурс і визначено переможця. Вже є готовий проект на встановлення Меморіалу по вулиці Перекопській на місці Алеї Героїв Незалежної України, який готовий до реалізації. Так само тепер потрібно зробити і з пам’ятником на площі Свободи», — поінформував начальник управління містобудування та архітектури Григорій Ходін.

Представники Громадської ради в ході обговорення вирішили, що на даному етапі важливо визначитися з тематикою майбутньої композиції, тому шляхом голосування було прийнято рішення про створення відповідної робочої групи та широкого інформування громадськості й мешканців Херсонщини про надання пропозицій щодо варіантів тематики майбутнього пам’ятника чи меморіалу на головній площі Херсонської області – площі Свободи.

Прес-служба Херсонської ОДА