Українські економісти підбили збитки за четвертий тиждень війни

2 года назад 0

Cума збитків, завданих інфраструктурі України в ході війни, станом на 24 березня вже досягла $63 млрд або 1,8 трлн гривень. 

Про це повідомила на своїй сторінйці в Фейсбуці керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління KSE Дарина Марчак.

У порівнянні з даними, оприлюдненими 17 березня, з урахуванням нових отриманих, більш уточнених даних щодо пошкоджень (внаслідок чого окремі статті втрат було переглянуто в бік зниження), чисте зростання склало $3,5 млрд, пише вона.

Про це свідчить аналіз  в рамках проєкту “Росія заплатить” командою Kyiv School of Economics та волонтерами із партнерських організацій. 

В цілому, з початку військової агресії Росії 24 лютого, в Україні пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 4431 житловий будинок, 92 заводів/підприємств, 378 закладів освіти, 138 закладів охорони здоров’я, 8 цивільних аеропортів та 10 військових аеродромів, 7 ТЕС/ГЕС тощо. 

“У рамках підготовки оновлених розрахунків ми отримали детальні дані від Міністерства інфраструктури щодо руйнувань інфраструктурних об’єктів, що дозволило уточнити, та по деяких напрямках (залізнична інфраструктура, мости та мостові переходи, цивільні аеропорти) — зменшити оцінку втрат. Ґрунтуючись на досвіді Світового банку щодо аналізу втрат в Сирії та Іраку, а також рекомендаціях провідної української інвестиційної компанії Dragon Capital, ми покращили методологію оцінки втрат від руйнування житлової нерухомості. Також до оцінки втрат від руйнування було додано оцінку у потребі видатків на демонтаж зруйнованих будівель та проведення ремонту “до заселення” у будинках, які потрібно буде будувати”, — підкреслила Марчак.

Вона додала, що проєкт фокусується на оцінці втрат фізичної інфраструктури України внаслідок війни (руйнування житлових будинків, комунальної, дорожньої, залізничної інфраструктури; освітніх та медичних закладів тощо). На цей час в рамках проєкту не здійснюється оцінка загальних втрат економіки, що включають не лише прямі втрати інфраструктури, але також численні “побічні” втрати, які економіка зазнала внаслідок війни (закриття значної кількості підприємств; втрати сотнями тисяч людей домівок і роботи; припинення будь-яких інвестицій; скорочення споживчого попиту громадян, і тд).