Укргідроенерго судитиметься за знищення Каховської ГЕС та атаки на інфраструктуру»/>

4 месяца назад 0

Укргідроенерго розпочало роботу над підготовкою судових позовів проти Росії за атаки на інфраструктуру компанії, зокрема, руйнування Каховської ГЕС. Компанія працює з юридичними фірмами над стратегією судового процесу.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Як зазначається, Укргідроенерго почало співпрацю з двома юридичними компаніями для розробки стратегії судових позовів та арбітражу. У компанії хочуть притягнути до відповідальності РФ за цілеспрямовані атаки на інфраструктуру, включно зі знищенням Каховської ГЕС, та прагнуть відшкодування збитків, ідеться в повідомленні Укргідроенерго.

Як зазначається, дві юридичні компанії спільно зобов'язалися надати 375 годин юридичної роботи безоплатно.

Повідомляється, що з лютого 2022 року російська армія атакувала об'єкти компанії понад 50 разів, що призвело до втрати близько 2,5 тисяч МВт потужностей.

6 червня 2023 року близько 3:00 російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині.

Каховська ГЕС – це остання сходинка Дніпровського каскаду гідроелектростанцій, яка розташована біля Нової Каховки. Російські окупанти замінували ГЕС у перший день вторгнення в Україну й підірвали її 6 червня 2023 року. ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС. Вода затопила 620 квадратних кілометрів у Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, що безпосередньо вплинуло на 100 тисяч мешканців. 

У розслідуванні інформаційного агентства США «Associated Press» від грудня ішлося, що російська окупаційна влада на Херсонщині значно та навмисно занизила кількість жертв від підриву ГЕС. Росія контролювала видачу свідоцтв про смерть і вилучала тіла, які не забирали родичі, а також погрожувала медикам і волонтерам за розкриття «зайвої» інформації.