З 1 жовтня у магазинах перестануть приймати 1,2 та 5 копійок

5 лет назад 0

Без дзвону в кишенях. Вже з 1 жовтня «білі» дрібні монети – 1,2 і 5 копійок повністю виведуть з обороту і їх перестануть приймати в магазинах.

Така ж доля чекає і на «жовту» монету в 25 копійок. Тим, у кого залишаться запаси в скарбничках – можна не переживати, тому що протягом трьох років ці копійки можна буде обміняти в деяких банках на паперові гроші.

акі зміни в номінальному ряду в Нацбанку називають «оптимізацією обороту дрібних монет». Поміж головних аргументів – зручність для користувачів, мовляв копійки давно припинили відігравати істотну роль в розрахунках населення за товари чи послуги. У крамницях продавці «прощають» покупцям 5 копійок або навпаки забувають додавати здачі через те, що в касі не має дріб’язку.

Ще один аргумент на користь оптимізації – економія, заявляють у Нацбанку. Держава зможе заощаджувати понад 90 млн гривень на рік завдяки зменшенню витрат на виготовлення та оброблення копійок. Та врешті решт дзеленчати в українських гаманцях не перестане. На заміну копійкам Нацбанк вже з квітня 2018-го ввів у обіг 1 та 2 залізні гривні. Ми вирішили дізнатися чи звикли до нових грошей херсонці?