Заклади охорони здоров’я готуються до нового формату роботи

4 года назад 0

Утримання закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування, стан будівлі, яку передано громадській організації під влаштування притулку для безхатченків, ефективна робота комунальних підприємств та інші питання обговорені 22 січня на апаратній нараді під керівництвом голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера.

Рішенням сесії Херсонської обласної ради від 18 жовтня 2019 року на базі закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування були створені комерційні неприбуткові підприємства (КНП), які з 1 квітня 2020 року переходять на прямі фінансові взаємовідносини з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) як самостійні суб’єкти господарювання. Таким чином в Україні запроваджується програма медичних гарантій, у межах якої буде визначено обсяг медичних послуг та лікарських засобів, які гарантуються населенню та оплачуються з державного бюджету на підставі єдиних тарифів.

Згідно розрахунків НСЗУ, які отримали керівники створених КНП, у деяких закладах можуть виникнути проблеми з фінансовою спроможністю, відповідністю закладів вимогам до пакетів послуг. Чи зможуть КНП надавати медичні послуги населенню згідно затверджених стандартів, чи будуть вони спроможні фінансово, фахово? Завдання спільно з головними лікарями проаналізувати ситуацію та надати пропозиції поставив перед працівниками апарату обласної ради Владислав Мангер.

На особистому контролі тримає голова обласної ради ситуацію з притулком для безхатченків. Нагадаємо, на сесії Херсонської обласної ради 20 грудня 2019 року депутати надали дозвіл комунальній установі з капітального будівництва та експлуатації Херсонської обласної ради на укладання договору позички з благодійним фондом «Ісус» на приміщення по проспекту Сенявіна, 25, терміном на 2 роки 11 місяців. Представники громадської організації обрали це приміщення для створення притулку та розпочали у ньому ремонт власними силами. У ході апаратної наради Владислав Мангер надав доручення керівнику установи з капітального будівництва всіляко сприяти проведенню ремонтних робіт та доповідати про ситуацію.

Також голова Херсонської обласної ради доручив працівникам апарату розпочати підготовку до чергової сесії, яку планується провести у лютому місяці.