Здоров’я дітей Херсонщини на контролі Херсонської обласної ради

7 лет назад 0

Головною метою аналізу діяльності комунальних закладів області є виявлення резервів та оптимізація витрат на виконання поставлених перед ними завдань. Про це повідомляє офіційний сайт Херсонської обласної ради.

Так, управлінням розвитку об’єктів спільної власності територіальних громад області Херсонської обласної ради проаналізовано, як витрачаються кошти загального фонду обласного бюджету комунальним закладом «Чорнобаївська санаторна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів» Херсонської обласної ради.

Заклад має потужну матеріально-технічну базу. Шкільні кабінети обладнані комп’ютерами та мультімедійними комплексами, є підключення до мережі Інтернет, навчальний процес забезпечують досвідчені педагоги, є чудова бібліотека, у вільний час діти займаються у гуртках співу, хореографії та в ізостудії.

Лікувально-реабілітаційну роботу забезпечують лікар-ортопед, лікар-педіатр та 12 медсестер. Для лікування дітей функціонує ціла поліклініка, в якій 8 медичних кабінетів: фізіотерапевтичних та гідропроцедур, парафіно-озокеритотерапії, масажу, зали лікувальної фізкультури, басейн, медпункт та ізолятор.

Крім того, для вихованців школи-інтернату передбачено 5-разове харчування. Діти доглянуті, веселі, почувають себе дуже добре. У минулому році на фінансування закладу з загального фонду обласного бюджету виділено 9,9 млн. грн, на поточний рік передбачено 12,1 млн. грн, близько 30% цієї суми витрачається на харчування. Тому до Чорнобаївської школи-інтернату завжди намагались потрапити не лише ті діти, які дійсно потребують лікування та реабілітації. Заповзятливі батьки та родичі дітей, які в різні часи навчались у цьому дійсно чудовому закладі, зізнавались: щоб пристроїти своїх улюблених діточок на весь день та забезпечити їм цілодобову увагу медиків і педагогів, вони нічого не шкодували, згодні були платити гроші за направлення до школи-інтернату, і у так звані «фонд школи», «фонд класу» тощо. Мабуть тому половина учнів школи має діагноз сколіотична хвороба І ступеня (найлегша форма захворювання). В теперішній час, вважаючи думку медиків, в юному віці легке відхилення можна виправити за допомогою спеціальних фізичних вправ для зміцнення м’язів, встановлення правильної постави.

До закладу такого профілю та оснащеності в першу чергу повинні направлятись діти з усіх районів нашої області, які серйозно хворіють на цю хворобу. На початок 2016-2017 навчального року до навчання у школі-інтернаті зараховано 268 учнів, при тому що навчальний корпус розрахований на 240 учнів. У класах початкової школи, при нормативі 20, навчається по 25-27 дітей. У спальному корпусі, через внутрішнє планування 60-х років, не витримано санітарні норми розміщення учнів в кімнатах. На утримання понаднормативної чисельності учнів за 2 роки витрачено коштів обласного бюджету у сумі 466,4 тис. гривень. На даний час у школі-інтернаті утримується 259 вихованців, з них: з Білозерського району – 91 дитина або 35,2 % (в т.ч. з Чорнобаївки – 61), з Херсона – 143 дитини або 55,2%, з інших районів області – лише 19 дітей або 7,3% та з інших областей – 6 дітей або 2,3% від загальної кількості вихованців закладу.

Матеріали аналізу ефективності використання бюджетних коштів, стану збереження та ефективності використання майна комунального закладу «Чорнобаївська санаторна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів» Херсонської обласної ради жваво обговорювалися на постійній депутатській комісії з питань управління об’єктами комунальної власності з метою надання висновків та рекомендацій щодо усунення недоліків та покращення діяльності закладу.

Депутатами прийнято рішення розглянути порушені питання на об’єднаній нараді за участю депутатів трьох постійних депутатських комісій: з питань управління об’єктами комунальної власності, з питань культури, науки, освіти, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, курортно-туристичної діяльності, також з питань охорони здоров’я та здорового способу життя.