Як російська пропаганда перебрехала статтю в The Associated Press де нібито говориться про неготовність України до зими

6 месяцев назад 0

Російські пропагандисти вже давно взяли на озброєння маніпулятивний прийом – перекручувати зміст публікацій у західних медіа на свій лад. При цьому вони посилаються на авторитетні американські чи європейські медіа, мовляв, це ж не ми – це там вони написали. У такий спосіб пропагандисти перекладають відповідальність за поширену інформації наче на західні видання, що само по собі є ще одним прийомом маніпуляції.
Так днями сталося із публікацією у виданні The Associated Press, зміст якої у перекрученому вигляді поширили пропагандисти. Нібито американське видання написало, що Україна не готова до нової «важкої» зими, держава нічого не зробили, а українцям лишилося купувати дрова і свічки.
Насправді зміст статті у The Associated Press – зовсім інший. Про деталі чергового вкиду пропагандистів – далі . 
Пропагандисти поширили вкид з наступним змістом (далі мовою оригіналу): «В американском информационном агентстве Associated Press заявили о неготовности энергосистемы Украины к предстоящей зиме.  В статье отметили, что эта зима для украинцев будет еще сложнее, чем прошлая. Несмотря на то, что западные страны выделили большие деньги на ее восстановление, украинские власти их уже истратили, но при этом не смогли вернуть энергосистему к прошлогоднему состоянию.
Украинцы вынуждены самостоятельно готовиться к зиме. Летом спрос на дизель-генераторы вырос на 90%. Некоторые также закупают солнечные батареи. Например, один украинец, опрошенный американскими журналистами, признался, что потратил тридцать тысяч долларов на подготовку своего дома к зиме, а в прошлому году израсходовал двенадцать тысяч долларов на закупку солнечных батарей. В статье отмечают, что дизель-генераторы и солнечные батареи доступны только состоятельным гражданам, в то время как простые украинцы, оставшиеся без помощи правительства страны, вынуждены запасаться дровами и свечами…»
Ну тобто, пропагандисти, нібито зі слів американських журналістів, «нашаманили» нам середньовіччя. В принципі нічого нового – цей наратив – повернути Україну у «кам’яний вік» кремлівські інформаційні посіпаки озвучували ще минулого року під час масований ракетних атак України.

Щодо матеріалу у The Associated Press.
По-перше. Заголовок матеріалу, на який посилаються пропагандисти у американському видання  наступним чином (у перекладі): «Українці готують дрова та свічки, щоб підготуватися до зимових ударів росії по енергомережі». 
Як бачимо, у реальній статті, так йде мова про дрова і свічки, але немає апокаліптичного  меседжу. Але є ключовий момент, про який пропаганда промовчала. Чому саме зима буде важкою? Бо росія знову збирається завдавати ракетних ударів по енергосистемі України. Це пропагандисти не озвучили ні у своєму заголовку, ні словом не обмовилися по ходу свого допису. А саме цей меседж пронизує реальну статтю (а не її перекручене переказування) у виданні The Associated Press.
По-друге, пропагандисти спробували зманіпулювати не темі бідних багатих. Мовляв «бідні українці» бідкаються, що їм залишаються тільки дрова і свічки, а от багаті ставлять собі сонячні батареї.
Насправді, стаття у The Associated Press побудована за класичною схемою західної і особливо американської журналістики. У матеріалі підняте важливе питання – підготовки до зими. І журналісти змалювали декілька «портретів» українців, які по різному в залежності від статків, готуються до зимового сезону. І тут немає ні нічого дивного, ні ганебного. Бо у суспільстві різні громадяни мають різні рівно доходу.
А от про що промовчали пропагандисти, так це про те, що один із героїв публікації – саме той що говорить про дрова і свічки – вимушений саме так забезпечувати себе бо росіяни розбомбили його будинок. І він з рідними зараз проживає у тимчасовому помешканні, яке нічим іншим як дровами обігріти не можливо.
По-третє. Щодо цін на генератори. Тут пропагандисти взагалі не заморочувалися – написали, що все подорожчало катастрофічно. До того ж маніпулятивно зосередили свою увагу на дизельних генераторах.
Слід зазначити, що ціна на генератори, як це зазначено у різних дослідженнях,  від сезону. 
Так на піку обстрілів, коли Україна і українці по ходу ситуації пристосовувалися жити під ракетними обстрілами і з довгими відключеннями, ціна на генератори виросла у декілька разів – прилад, який раніше коштував 4-6000 грн, осінню-зимою 2022-2023 коштував вже понад 20 000 грн. Проте, літом 2023 року ціни на генератори, як зазначають фахівці, впали у 3-4 рази.
Влітку генератор потужністю 2,5-3 кВт коштував від 7000 грн. Проте найбільше пропозицій у ціновій категорії 10-15 тис. грн. Осінню 2023 року подорожчання генераторів становило 10-15%, а не 90% як пишуть пропагандисти.
До того ж, пропагандисти говорять лише про дизельні генератори. Це теж маніпуляція. Дизельні генератори, самі по собі на порядок дорожчі бензинових. Насправді, бензинові генератори популярніші за дизельні – бензинові становлять 58% ринку. Дизельні – не дотягують і до 30%.
І головне – про нібито неготовність держави. Із запланованих 1,7 ГВт додаткових потужностей в енергосистему вже додані 1,5 ГВт. Про це Міністр енергетики України Герман Галущенко під час години запитань до Уряду у Верховній Раді. 
Звичайно проблеми. Так, станом на вересень обʼєктів теплової генерації понад 70% із ушкоджених. Водночас Україна першою у світі  фізичний захист енергооб’єктів. До того ж посилюється і ППО.
Тож, як висновок: пропагандисти перекрутили і перебрехали зміст матеріалу у виданні The Associated Press.