Як у Новій Каховці ростуть ціни і чим стурбовані люди

8 месяцев назад 0

  Ситуація в окупованій Новій Каховці стає все складнішою. Дорожчають продукти, наближаються фейкові “вибори”, містом ширяться тривожні чутки про мобілізацію власників паспортів РФ. Кореспондент NovaKahovka.City зібрав найактуальніші новини останніх днів.

Окупація стає дорожчою Найбілше новокаховчан турбує зростання цін. На сьогоднішній день вони різко зросли, буквально на все.

Наприклад, пальне:
А-92 = 56 рублів
А-95 = 61 рубль
ДП = 68 рублів

Подорожчали овочі і фрукти. Огірки 40 рублів, помідори 50 рублів. Картопля 25-30 рублів. Цибуля 35-40 рублів.

Трохи подешевшали кавун і диня, за кавун просять 15 рублів/кг, диня 30-35 рублів/кг.

М'ясо і риба теж подорожчали. М'ясо в середньому 400-600 рублів, риба 250-500 рублів.

Через це настрої населення стали ще гірше, тих 10 тисяч рублів, які з боєм тепер отримують люди, скоро буде не вистачати. Усе частіше пенсіонери обмінюють гривні зі своїх український пенсійних карток на рублі. Наразі курс такий: якщо безпосередньо з карти на термінал то 1,3-1,4 рублі за 1 гривню, якщо через додаток в телефоні — курс 2-2,2. Є точки в місті, де це можливо зробити, а також навпаки — перевести рублі на гривні і надіслати на українські банківські картки.

Жодного контролю з боку окупантів у цій сфері. Усі прекрасно розуміють, що так чи інакше треба виживати. Ті окупанти, які користуються українським мобільним зв'язком, конвертують рублі в гривні для поповнення рахунку на телефоні (так-так, не дивуйтеся, вони також користуються українським мобільним зв'язком).

Паспортна вакханалія Містом ширяться новини і чутки про ситуацію на фронті. Подекуди настільки різні, що часом до смішного доходить. Наприклад, деякі люди пропонують окупантам гривні в якості індульгенції, при цьому кажуть, що не сьогодні-завтра їхні рублі вже будуть не потрібні.

На блок-постах то посилюється контроль, то зменшується. Усе це пов'язано, в основному, з випадками дезертирства з боку окупантів. Уже і український паспорт не є таким страшним документом, від якого раніше жахалися і морочили людям голову. Наразі питанням паспортизації більш занепокоєні колаборанти та ФСБ-шники, оскільки їм треба для звітності показувати щомісяця позитивні результати.

Через чутки про можливу мобілізацію після 25 вересня різко знизився попит на російський паспорт. Що тільки і як тільки не вигадують окупанти і колаборанти для спонукання в отриманні російського паспорту. Але реальний страх потрапити на фронт в складі ЗС РФ і гарантовано загинути перевищує всі інші "бонуси" нового громадянства. Через це тепер окупанти за допомогою вересневих виборів намагаються нав'язати паспорт тим, хто ще не взяв і не хоче його брати.

Також ширяться чутки, що після виборів почнуть впроваджувати тарифи на ЖКХ. Які вони будуть — можна лише здогадуватися, але явно не менше за кримські.

“Коти в мішках” Також люди обурюються, що передвиборча кампанія взагалі незрозуміла, бо не видно ані фотографій кандидатів, ані інформації про них. Пропонують такого собі "кота в мішку". Наші люди не звикли до такого в тому часто виникає в розмовах думка про саботаж виборів з боку жителів міста. Бо всі розуміють, що це фарс, а не волевиявлення.

Також незрозуміло щодо виборчих комісій у місті. Де, хто, в якому статусі (член комісії, спостерігач) — взагалі ніхто не знає. Якийсь цирк, а не вибори, кажуть люди. Через це є побоювання, що результати голосування просто сфальсифікують, “намалювавши” потрібні цифри.