Крадіжка українського врожаю: російські пропагандисти звітують про “урожай на Херсонщині”

9 месяцев назад 0

Російські медіа рапортують про збір врожаю з окупованої частини Херсонської області та його відправлення до окупованого Криму та в російські регіони. Проте це – звичайнісінька крадіжка української агропродукції. 

Що цьому передувало У 2021 році Херсонська область мала рекордний врожай за весь час Незалежності України. З 734,4 тис. га 3,1 млн тонн зерна (це ячмінь та пшениця). А ще збирали гречку, просо, кукурудзу на зерно, сою, соняшник, овочі та картоплю.
Після повномасштабного вторгнення та введення санкцій у Росії виникла потреба забезпечити себе агропродукцією: їй не вистачає для всього населення овочів та фруктів, а те, що може виростити сама, – на 80% залежить від імпортного постачання (добрив, пакування, різних інгредієнтів та сировини). Тому “рішення” вона знайшла в крадіжці української продукції. 

Як саме розкрадається українське майно У квітні, через 2 місяці після захоплення Херсонської області, російська окупаційна влада, як писав експерт центру близькосхідних досліджень та політолог Сергій Данилов, почала тиснути на місцевих фермерів: окупанти дозволили їм сіяти тільки зерно та соняшник і змушували фермерів безплатно віддавати загарбникам 70% врожаю. 
До того ж є випадки захоплення сільськогосподарських підприємств та територій, примушення фермерів віддавати або продавати врожай за нижчими цінами або за рублі, або просто вивіз врожаю. Наприклад, продукція захопленого каховського фермерського господарства «Едельвейс» була реалізована в тимчасово окупованому Севастополі за ціною втричі вищою, ніж та, за яку її “викупили” у “власників”. Це обвалило там ціни на продукти. Тамтешні фермери жаліються, що херсонські овочі та фрукти змушують їх банкрутувати. Адже ціни на овочі та фрукти, порівно з 2021 роком, зменшилися в 1,5-2 рази. 
Росіяни відправляють українські врожаї на продаж не тільки в тимчасово захоплений Крим, але й до Росії. Так Росія грабує українців, аби нагодувати росіян.  Проте за поребриком цього не визнають, бо це порушує пропагандистський владний наратив, що російська влада розв'язує всі проблеми росіян.  Коли у квітні 2022 року депутати з Красноярського краю (Східний Сибір), ухвалили рішення щодо експропріації надлишків торішнього та нинішнього врожаю фермерів Херсонського регіону через нестачу овочів та зернових культур унаслідок санкцій, то швидко після розголосу новину прибрали. Бо це прямо свідчило про те, що російська влада не може забезпечити росіян продуктами харчування. 

Російська пропаганда допомагає російській владі Коли російська пропаганда пише про збирання врожаїв на українських землях, вона вирішує багато своїх завдань – показує власним громадянам ніби ефективну діяльність російської влади попри санкції та натякає на можливість купити продукти набагато дешевше. Це пригальмовує протестні настрої, а також демонструє ніби ефективне російське адміністрування захоплених територій. Звісно, пропагандисти не згадують, що це все – грабунок українського ресурсу на окупованих територіях. 
Проте російська влада  своїх намірів й далі викачувати ресурси тимчасово окупованих територій: так глава міністерства сільського господарства Дмитрий Патрушев сказав: "з урахуванням тих орних земель, які там є, я думаю, що в російську скарбничку додасться понад 5 млн тонн зернових. Також я думаю, що підемо й по інших культурах". 

Отже, коли російська пропаганда розповідає про “збирання врожаю на Херсонщині”, вона діє в супрязі з російською армією та російською окупаційною владою, допомагає їм привласнити український врожай аби нагодувати росіян.