Окупанти на лівобережжі Херсонщини формують мобілізаційний резерв із місцевого населення, — Гуменюк

3 месяца назад 0

Наталія Гуменюк. Фото: vikna.tv
Російські окупанти на лівобережжі Херсонської області силоміць нав’язують громадянство РФ і формують із місцевих чоловіків мобілізаційний ресурс. Про це в ефірі телеканалу  сьогодні, 4 лютого, сказала начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.
Вона зазначила, що оскільки на окупованій частині півдня України загарбники зосередили чималий ресурс, вони мають можливість поповнювати втрати в особовому складі. Також росіяни не припиняють приховану “мобілізацію”, зокрема на тимчасово окупованій території.

“Вони не припиняють проводити приховану “мобілізацію” серед населення тимчасово окупованих територій України, продовжуючи розгортати додаткові контрольно-пропускні пункти, блокпости. Окупанти перевіряють документи, переводять людей насильно в російське громадянство і, відповідно, чоловіче населення в цьому випадку фактично автоматично переходить в категорію мобілізаційного ресурсу”,  — розповіла Гуменюк.
За її словами, після отримання російського паспорта всі дані людини передають у пункт комплектування, і чоловік призовного віку фактично одразу ж стає одним із членів загону так званої “територіальної оборони” в конкретному населеному пункті.

“Через один-два тижні, умовно кажучи, підготовки та вливання в колектив якоїсь роти чи взводу, чоловік відправляється в мобілізаційні ресурси на лінії бойового зіткнення. Тобто фактично ЗС РФ на окупованих територіях півдня поповнюються не тільки тими силами і засобами, які становлять їхній контингент, але й місцевим населенням”,  — зазначила Гуменюк.