ЗСУ проводять успішні операції на лівобережжі Херсонської області, де закріпилися на кількох плацдармах — карта війни за 18 листопада

5 месяцев назад 0

Ілюстративний стріншот: uatv.uaСили оборони України продовжують наступати на Мелітопольському та Бахмутському напрямках, виснажують російську армію всією лінією фронту і закріплюються на досягнутих рубежах. Загалом за добу на передовій відбулося 64 бойових зіткнення з російськими військами, повідомляє у вечірньому зведенні Генеральний штаб Збройних сил України (ЗСУ), інформує .
Тим часом у Повітряних силах ЗСУ повідомили про ефективну нічну бойову роботу по російських безпілотних літальних апаратах (БпЛА).

“Ударний дрон противника з переносного зенітно-ракетного комплексу (ПЗРК) знищив майбутній сержант — старший солдат Микола Салабуда — стрілець-зенітник взводу охорони Херсонської зенітної ракетної бригади. Це його перший пуск і перше збиття! Микола присвячує свій успіх побратимам, які нині відзначають День сержанта”, — написав командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук у Telegram.
Привітав сержантів, старшин ЗСУ та всіх причетних із професійним святом президент України Володимир Зеленський.

“У наших Збройних силах зараз служать понад 150 тис. сержантів і старшин. Вони безпосередньо керують солдатами та ведуть воїнів у бій, вони зміцнюють мотивацію, навчають солдатів, тримають моральний дух. Коли сержантам і старшинам можна довіряти — армія нездоланна. Я дякую кожному сержанту, кожному старшині!”, — сказав він.
Армія РФ без успіху намагалася штурмувати на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Російські окупанти обстрілювали з артилерії та мінометів Кліщіївку, Степове, Авдіївку та Мар’їнку Донецької області.

За даними британської розвідки, найінтенсивніші наземні бої впродовж тижня тривали на трьох ділянках фронту: на Куп’янському напрямку, під Авдіївкою та на Лівобережжі Херсонської області. Там додають, що Росія продовжує зазнавати особливо важких втрат у районі Авдіївки — від 500 до 1000 осіб на день.

“Вони тиснуть Куп’янськ, Лиман, але тут же стоять наші захисники. Вони справді стримують російський наступ. Скільки там було хвиль, уже не знаю, може бути більше кількох сотень хвиль наступу було. Вони пробують ці “м’ясні штурми”. Основне завдання цих хвиль піхоти — просто без підтримки техніки наступати на наші позиції, виявити, де наша артилерія. Водночас перебувають російські безпілотники в повітрі. Тобто така ловля на живця”, — розповів військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак.
Українські військові проводять успішні операції на лівобережжі Херсонської області, де закріпилися на кількох плацдармах. Зокрема, їм вдалося знищити російську важку вогнеметну систему “Солнцепек”.

Керівник Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк розповіла про головне завдання, яке ЗСУ наразі виконують на лівобережжі Херсонської області.

“Ми продовжуємо бойову роботу, підрозділи морської піхоти працюють потужно. Ми, використовуючи наявні сили й засоби, намагаємося виконати головне завдання — відкинути максимально далеко підрозділи противника для того, щоб полегшити життя насамперед правобережній частині Херсонської області, щоб менше їх обстрілювали. Ми намагаємося маневрувати в умовах складної погоди, типової для цієї пори року. Противник долучає до активності тактичної авіації ще й безпілотні атаки”, — повідомила вона.
Загальні втрати армії РФ з 24 лютого 2022 року становили 317 380 військових. За добу було знищено ще 620 російських окупантів, 7 танків і 9 бронемашин. Крім того, бійцям сил оборони вдалося підбити 14 артилерійських систем, по одній системі реактивного залпового вогню і протиповітряної оборони (ППО). Також у списку втрат російської армії: 17 безпілотників, 14 одиниць автомобільної техніки та цистерн із пальним і 4 одиниці спецтехніки.