«Без російського полісу навіть тиск не міряють»: на окупованій Херсонщині місцевим жителям майже не надають медичної допомоги

6 месяцев назад 0

Жителі тимчасово окупованої частини Херсонщини майже не мають доступу до медицини. У невеликих селах після окупації закрили частину амбулаторій, а тим, хто не хоче отримувати російський паспорт, окупанти відмовляють у наданні медичної допомоги.  

Про критичну ситуацію із медициною  розповіла мешканка окупованої території.

За словами жінки, у населеному пункті на Лівобережній Херсонщині, підконтрольному росіянам, закрили місцеву амбулаторію. У селі, де живуть батьки співрозмовниці Nikcenter, лікар приймає пацієнтів лише раз на два тижні. 

«До окупації в селі була амбулаторія, зараз вона не працює. Десь раз на два тижні приїздить лікар з райцентру, але він приймає лише тих, у кого є російський поліс медичного страхування. Тим, у кого немає полісу, лікар відмовляється навіть поміряти тиск. Щоб отримати цей поліс, потрібно чекати не один місяць, бо процедура ця – дуже марудна і забюрократизована. Поліс можна отримати лише за наявності російського паспорту, який багато хто не хоче отримувати»,  – розповідає жінка. 
Вона відзначає, що у її родині стати власницею російського паспорта була вимушена мати – щоб отримувати пенсію і мати право на медичний страховий поліс. Проте, хоча після подачі заяви минуло два місяці, не отримала поліс жінка і досі. Відтак, не має й можливості отримати медичну допомогу. 

За словами співрозмовниці, мешканці Херсонщини частіше їздять в кримські лікарні, ніж відвідують місцеві.

«Більш-менш пристойні за мірками окупованої частини Херсонщини лікарні працюють лише в Скадовську і Генічеську, але навіть мешканці цих міст намагаються їздити до лікарів у Крим, в Армянськ. Бо в цих лікарнях немає всіх потрібних спеціалістів, а ті, що приїздять з Росії і працюють вахтовим методом, обслуговують переважно російських військових і працівників окупаційних структур (поліція, ФСБ, якісь цивільні організації). Місцевому мешканцю дуже важко потрапити на прийом. Часто трапляється, що лікар ще до закінчення часу прийому може кудись піти, сказавши людям, які очікують в черзі: «У мене на сьогодні – все». Уявіть собі, як в цій ситуації відчуває себе людина, яка приїхала з села спеціально, щоб потрапили до лікаря? Тому доводиться платити чималі гроші і їхати в Армянськ», – додає вона. 
Жінка каже, що місцеві мешканці не мають доступу до діагностичного обладнання, про отримання якого херсонськими лікарнями повідомляють місцеві проросійські пропагандисти:

«Повідомляють, що лікарні нібито отримали з Росії УЗД-апарати, біохімічні аналізатори, інше обладнання. Але люди розповідають, що коли вони приходять до лікарень, їх відправляють робити обстеження у все той же Армянськ. Кажуть: «У нас немає можливостей».
У жовтні 2023 року херсонський прокремлівський телеканал «Таврія» повідомляв про суттєве оновлення діагностичного обладнання в лікарні окупованого міста Скадовська. 

«У клініко-діагностичній лабораторії Скадовської центральної міської лікарні інженери з Криму підключили холодильники для зберігання реагентів та встановили: біохімічний аналізатор, гематологічний аналізатор, сечовий аналізатор. Також фахівці навчили персонал лабораторії працювати на новому устаткуванні. Автоматичні аналізатори дозволяють мінімізувати контакт лаборантів із кров’ю пацієнта», – запевняли пропагандисти. 
Окупаційний «міністр охорони здоров’я» Херсонської області Артиш Сат заявив в інтерв’ю «Таврії», що нове діагностичне обладнання буде встановлене в усіх лікарнях на окупованій частині області. Говорив він і про те, як підконтрольна Росії влада нібито турбується про здоров’я людей.

Водночас російські окупанти руйнують заклади охорони здоров’я на визволеній від них правобережній частині Херсонської області. Так, наприкінці жовтня ворожого обстрілу зазнала лікарня в селищі Білозерка. Лікарня в селищі Білозерка після російського обстрілу. А в Херсоні сильно пошкоджені внаслідок російських обстрілів обласна клінічна лікарня, обласна дитяча лікарня, а також міські клінічні лікарні ім. Карабелеша та ім. Тропіних.   Наслідки російського обстрілу, якого зазнала Херсонська обласна дитяча лікарня