Безпекова ситуація на Херсонщині не дозволяє повністю оцінити збитки від підриву Каховської ГЕС

2 месяца назад 0

Унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС на Херсонщині було підтоплено 3 821 житловий будинок, проте у населених пунктах, розташованих уздовж Дніпра, безпекова ситуація не дозволяє повністю оцінити збитки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська ОВА за результатами засідання штабу з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС.

«Через російський теракт у воді опинилися 49 населених пунктів (32 правобережжя Херсонщини та 17 тимчасово окупована територія). На території області підтоплено 3 821 житловий будинок» , — ідеться у повідомленні.

Як зазначила заступниця начальника Херсонської ОВА Ольга Малярчук, гостра фаза вже минула та вдалося усунути найбільші небезпеки для людей, пов’язані із затопленням. Проте у населених пунктах, розташованих уздовж Дніпра, безпекова ситуація не дозволяє повністю оцінити збитки, завдані надзвичайною ситуацією, та провести необхідні роботи.

Загалом із підтоплених громад було евакуйовано 2 783 особи. Усім постраждалим надавали гуманітарну допомогу, воду, виплати з бюджетів різних рівнів. Для ліквідації наслідків та рятувальних операцій ДСНС залучила 174 одиниці техніки, 45 плавзасобів та 770 фахівців.
Херсонська ОВА запустила «гарячу» лінію з питань координації надання та отримання допомоги. Операторами були оброблені 7 073 дзвінки.

Як розповіли в ОВА, на допомогу Херсонщині прийшли інші регіони: понад 600 людей та більше сотні одиниць техніки. Працювали й сапери, оскільки «велика вода» підняла на поверхню вибухонебезпечні предмети. Силами комунальників, волонтерів та мешканців прибрано прибудинкові території, житлові квартали та розчищено дороги.

Зазначається, що значна кількість населених пунктів Херсонщини залишилась без питної води. Для відновлення водопостачання заплановано буріння більш як пів сотні нових свердловин.

Як інформують в ОВА, з моменту руйнування греблі станом на сьогодні вода відступила. Наразі рівень води увійшов у природне річище.
Оскільки всі невідкладні та оперативні роботи ліквідації надзвичайної ситуації були виконані, учасники засідання ухвалили рішення переформатувати роботу штабу — закрити його та створити міжвідомчу робочу групу з питань ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС.
Регіональний штаб з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС розпочав свою роботу з 6 червня 2023 року, одразу після підриву греблі.