Біля UA: ХЕРСОН відбулася акція протесту

4 года назад 0

25 лютого біля приміщення Херсонської філії Суспільного відбулася акція проти змін у роботі регіональних мовників. Близько 40 мітингувальників вимагали припинити впровадження Концепції регіонального мовлення Суспільного на 2020 – 2021 роки, що була ухвалена Наглядовою радою мовника 2 грудня 2019 року.

На думку учасників мітингу, передбачена у Концепції зміна принципів виробництва контенту загрожує подальшому існуванню Херсонської філії. Люди тримали плакати із написами: «Місцеве мовлення треба збільшувати, а не зменшувати вдвічі» та «Захищаю Суспільне в Херсонській області».

«Я хочу сказати, що нам потрібно незалежне Суспільне телерадіомовлення. За останні 2 роки перетворення державної телерадіокомпанії в суспільне мовлення на регіональному рівні, ми бачимо, що інформація якісно поліпшилася. Вона стала збалансованою, з дотриманням стандартів, актуальною, цікавою і різноманітною. Коли я чую, що хочуть вдвічі скоротити телевізійне і радіомовлення, а радійників майже не залишиться, то дуже негативна реакція в мене виникає. Так не повинно бути, я вважаю, в нас повинно бути Суспільне мовлення, виважене, незалежне, таке як зараз, і повинно працювати в такому масштабі, як було. Я прийшов підтримати Суспільне, щоб воно в нас залишалося», — розповів голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий.

Менеджерка Оксана Шило і продюсер Рустам Авдєєв Херсонської філії Суспільного поспілкувалися із організаторами протесту і запевнили, що UA: ХЕРСОН, як і всі інші філії Суспільного продовжує мовлення, а глядачі і слухачі вже з наступного сезону побачать суттєве збільшення регіональних програм в ефірі.

«Перш за все я закликаю не маніпулювати так званим «зменшенням регіонального контенту», адже насправді, у новому сезоні контент як телевізійній, так і радійній буде збільшений до 4 годин. Це 4 години регіонального контенту, зараз ми маємо лише трохи більше 3 годин. Тепер про Херсон, його потенціал: мистецький, туристичний, культурний, зможуть дізнатися і в інших регіонах України. Перш за все перед нами стоїть завдання створення якісного регіонального контенту, який матиме попит серед наших радіослухачів та телеглядачів», — сказав продюсер UA: ХЕРСОН Рустам Авдєєв.

За словами менеджерки UA: ХЕРСОН, скорочення мовлення не відбувається, навпаки, навіть бюджет на зовнішнє виробництво у десятеро збільшується і вже в березні буде оголошено відкритий конкурс проєктів для регіонального телебачення і радіо.

«Ми хочемо, щоб херсонці разом з нами вирішували, який контент буде транслювати Суспільне. Тому запрошуємо усіх причетних до медійної спільноти, а також людей з ідеями взяти участь у конкурсному відборі проектів. Можливість брати участь у створенні нового контенту якнайбільшої кількості людей урізноманітнить підходи, стилі, жанри та формати програм, дасть  поштовх новаціям, зробить наш контент більш цікавим для нашої аудиторії, і, впевнені, розширить кількість наших прихильників. Тим паче, що коштів у цьому році на регіональні проєкти буде виділено вдесятеро більше, ніж у минулому – 20 млн. гривень», — сказала Оксана Шило.

Член правління Суспільного, відповідальний за адміністративно-господарський напрям і регіональний розвиток, Микола Чернотицький прокоментував акцію так: «Я вдячний усім, хто висловив свою підтримку регіональним Суспільним мовникам. Хочу запевнити, що ми робимо все, що в наших силах, аби зберегти й розширити регіональне мовлення, зробити Суспільне в кожному регіоні потужним медіа, якому довіряють, на яке зважають. Багато для цього вже зроблено. Минулого року ми показали приклад якісної незалежної журналістики під час передвиборчої кампанії. Наші новини стабільно отримують найвищі оцінки зовнішніх моніторингів. Але ми ще не отримали підтримки глядачів і слухачів. Це конкурентний ринок, де ми маємо вибороти увагу аудиторії. Тому нині ми зібрали досвід усіх регіонів за ці два роки, а також успішні західні моделі, озброїлися дослідженням уподобань нашої аудиторії і розробили інший підхід у виробництві контенту. Так, він потребуватиме змін від кожного з нас, але ми маємо достукатися до наших глядачів та слухачів і максимально ефективно використати бюджетні кошти. Останні пів року ми щомісяця збираємося з усіма менеджерами й продюсерами філій, щотижня ми зв’язуємося онлайн — аналізуємо, рахуємо, обговорюємо варіанти. У нас дуже мало часу, аби довести, що регіональне Суспільне — потрібне, важливе та варте бюджетного фінансування. Для цього ми зараз акумулюємо всі наявні ресурси. Маємо об’єднатися для нашої аудиторії».

Нагадаємо, Концепція регіонального мовлення у 2020-2021 передбачає:

  • налагодження ефективного використання виробничих потужностей та зміну способів доставки сигналу;
  • організаційну перебудову та перехід на проєктний менеджмент;
  • збільшення виробництва регіонального контенту за рахунок залучення зовнішніх продакшенів.