Церковне свято 18 вересня: не порушуйте сьогодні одну сувору заборону

8 месяцев назад 0

18 вересня за новим церковним календарем згадують святу мученицю Аріадну Проміську. У народному календарі — Аріна Шиповниця. Ким була свята, які традиції та заборони є на це церковне свято — розповідаємо в матеріалі.

18 вересня 2023 року — яке свято сьогодні та за старим стилем Аріадна жила в II столітті у фригійському місті Промісії. Вона була рабинею і служила в будинку глави міста. Коли в нього народився син, то влаштували бенкет у язичницькому храмі, на який Аріадна відмовилася йти і брати участь у язичницьких обрядах. 

Правитель не потерпів цього і велів піддати служницю тортурам, а потім кинути до в'язниці. Аріадні вдалося втекти з неї, але вона була дуже виснажена і за нею послали погоню. Мучениця стала молитися і раптом у скелі на її шляху утворилася ущелина — жінка сховалася в ній, і скеля зімкнулася. Погоня в жаху зупинилася, а правитель і його слуги в паніці перебили один одного.

Святу вшановують  18 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем її згадують  1 жовтня .
Свято 18 вересня за старим стилем — день пам'яті пророка Захарії, батька святого Іоанна Хрестителя.
Народні прикмети на 18 вересня
За прикметами дня судили, якими будуть осінь і зима:

  • листя у берези ще не опало — зима буде теплою;
  • журавлі відлітають — будуть морози наприкінці місяця;
  • бур'яни витягнулися у висоту — зима буде сніжною.

У народному календарі 18 вересня — свято Аріна Шипшина. Цього дня прийнято збирати ягоди шипшини — вважається, що зібрані саме сьогодні мають цілющу силу.

18 вересня — що сьогодні не можна робити У цей день є кілька заборон:

  • не можна сваритися і з'ясовувати стосунки, особливо з близькими — сварка затягнеться надовго;
  • заборонено пліткувати, обговорювати інших;
  • не можна хвалитися успіхами; 
  • не слід стригтися — можна вкоротити долю.

Цього дня  слід бути обережними у своїх проханнях до Господа і не просити більше, ніж потрібно для життя, інакше можна втратити те, що є.

Що можна робити 18 вересня У святої Аріадни просять благополуччя, здоров'я і сімейної злагоди. Цього дня слід обов'язково зробити якусь добру справу — але не напоказ, а потай.

Прийнято влаштовувати дівочі посиденьки і шинкувати капусту на зиму.