Екіпаж українського бомбардувальника пожертвував життям, зупиняючи окупантів на Херсонщині

2 месяца назад 0

Екіпаж українського бомбардувальника пожертвував життям, зупиняючи окупантів на Херсонщині.

Про це я на сторінці Центр досліджень воєнної історії ЗСУ у facebook.

12 березня 2022 року біля села Біляївка Бериславського району Херсонської області загинув екіпаж українського бомбардувальника Су-24М – пілот Валерій Ошкало та штурман Роман Чехун з 7-ї бригади тактичної авіації імені Петра Франка.

Валерій Ошкало народився 24 листопада 1967 року у місті Ровеньки на Луганщині, але ріс на Черкащині.

Після школи вступив у авіаційне училище і здобув спеціальність “льотчик-інженер”. Військову службу розпочав у місті Бердянськ у Запорізькій області. У 1992 році перевівся до 7-го бомбардувального авіаційного полку, що дислокувався у місті Старокостянтинів на Хмельниччині. Служив там до виходу на пенсію у 2005 році.

Втім, заслужений відпочинок Валерію Ошкалу довелося перервати. Росія розпочала збройну агресію проти України у 2014 році, і пілот повернувся у свою частину, яка на той час стала 7-ю бригадою тактичної авіації. Валерій виконував бойові завдання у зоні АТО/ООС на території Луганської і Донецької областей, за що у 2016 році був відзначений орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Згодом у званні підполковника на посаді начальника служби повітряно-вогневої і тактичної підготовки 7-ї БрТА він відповідав за підготовку молодих льотчиків. Досвідчений військовий щедро ділився своїми знаннями та вміннями з пілотами-початківцями.
Його побратим – Роман Чехун був серед таких молодших колег. Він народився 2 липня 1976 року у родині військових. Після школи вступив до Харківського інституту льотчиків Військово-Повітряних Сил України і вивчився на штурмана. У 2004 році проходив службу у Старокостянтинові, де і познайомився з Валерієм Ошкалом. У 2014 році під час АТО Роман виконував бойові вильоти на Луганщині та Донеччині. У жовтні 2021 року у званні майора звільнився з військової служби. Та вже за чотири місяці почалося широкомасштабне вторгнення росії в Україну, і майор Чехун повернувся у свою бригаду.

12 березня 2022 року він разом з Валерієм Ошкалом отримав завдання зі знищення колони ворога на Херсонщині. Український бомбардувальник впорався із задачею, уразивши чималу кількість ворожої техніки, але в цей час у небі з’явилися два літаки противника. Розпочався повітряний бій. У небі біля села Біляївка ворожа ракета поцілила в український Су-24М, і він впав. Пілот і штурман не встигли катапультуватися.

Місцеві мешканці знайшли тіла загиблих українських льотчиків, але передати останки героїв їхнім рідним не змогли, бо село і його околиці на той час були окуповані росіянами. Тому жителі Біляївки поховали українських льотчиків на місцевому кладовищі. Тоді ж президентським указом Валерій Ошкало був посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІ ступеня, а Роман Чехун – орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Після деокупації Біляївки восени 2022 року, Валерія Ошкала та Романа Чехуна перепоховали у Старокостянтинові. У лютому минулого року обидва члени досвідченого екіпажу були удостоєні звання Герой України (посмертно). А льотчики 7-ї бригади тактичної авіації імені Петра Франка достойно помстилися ворогу за загиблих побратимів, знищивши чимало пунктів управління, техніки та навіть військових кораблів росіян.