Херсонці за воду платитимуть по-новому

2 года назад 0

«Херсонводоканал» із 1 січня 2022 року змінив тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення
Але також господарство ввело окремий тариф за абонентське обслуговування. В цьому ми й спробуємо розібратися.
ТАРИФ ЗБІЛЬШИЛИ ТА РОЗДІЛИ
Нагадаємо, з 1 січня тарифи водоканалу (з ПДВ) складають:

  • наводопостачання – 15,78 грн за 1 м3;
  • наводовідведення – 14,92 грн за 1 м3. Разом це 30,7 грн. Тобто вартість послуги зросла загалом на 1,36 грн за куб.

Але зі структури тарифу за воду підприємство, відповідно до закону, на 100% видалило витрати на збут. Отож сформовано окремо ще й тариф із абонентської плати, яку потрібно оплачувати кожного місяця, незалежно від того, користувалися ви водою чи зовсім ні, бо, наприклад, пробули місяць на дачі.
ЯКИМ ЗАКОНОМ КЕРУВАЛИСЯ?
Як повідомляє «Херсонводоканал», на виконання вимог Закону «Про житлово-комунальні послуги» та постанови Кабінету Міністрів від 21 серпня 2019 року № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг» було запроваджено плату за абонентське обслуговування, яку затверджено наказом по підприємству від 30 листопада 2021 року.
РОЗМІРИ АБОНТАРИФІВ
Плата за абонентське обслуговування встановлена із розрахунку на одного абонента/місяць на рівні:
1) за наявності в у з л а комерційного обліку води (це загальнобудинковий лічильник води; з його обслуговуванням і заміною):

  • на послугу з централізованого водопостачання – 30,65 гривень;
  • на послугу з централізованого водопостачання для мешканців багатоквартирних будинків – 18,30 гривень;
  • на послугу з централізованого водовідведення – 17,90 гривень.

2) без наявності вузла комерційного обліку води (без обслуговування та його заміни; мова йде про будинки, де ще не встановлено загальнобудинковий лічильник):

  • на послугу з централізованого водопостачання – 17,75 гривень;
  • на послугу з централізованого водовідведення – 17,90 гривень.

Як уточнили в прес-службі водоканалу, тариф для приватного сектору – це варіант № 1. Адже лічильник на воду в приватному будинку теж вважається комерційним, як і для багатоповерхівок загальнобудинковий.
Виходить, що мешканцям приватного сектору за наявності централізованої каналізації щомісяця доведеться сплачувати аж 48,55 грн (30,65 + 17,90).
ЩО ТАКЕ АБОНПЛАТА?
Плата за абонентське обслуговування – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором, що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням і стягненням плати за спожиті послуги, обслуговуванням і заміною вузлів комерційного обліку води, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення тощо).
ЯК І КОЛИ ПЛАТИТИ?
Як уточнили в прес-службі «Херсонводоканалу», планується, що за абонентське обслуговування буде введено окремий платіж. І про це вже повідомили в банки. Тобто оплата відбуватиметься за прикладом сплати за газ (і опалення) – окремо за обсяги й окремо абонплата, два платежі. Більш конкретної інформації у водоканалі поки немає. Інші додаткові питання, які будуть виникати в процесі, ми розглянемо в наступних номерах.
Поки ще є час, щоб розібратися в нових правилах оплати, адже вперше по-новому ми будемо платити за воду в лютому за січень.
"Гривна"