Херсонщина підтримує паралімпійських спортсменів

3 года назад 0

На Паралімпійських іграх-2020 дві херсонки – чемпіонка Європи з легкої атлетики з паралімпійських видів спорту, легкоатлетка Яна Лебєдєва та багаторазова чемпіонка, призерка Літніх Паралімпійських ігор, заслужена майстриня спорту України, плавчиня Єлизавета Мерешко. Про участь Херсонщини в Паралімпіаді, перспективи та підтримку спортсменів у програмі Українського радіо. Херсон розповіли керівник Херсонського регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт" Дмитро Шейко та директор дитячо-юнацької спортивної школи для інвалідів Руслан Малашенко.
Херсонщина на Паралімпійських іграх представлена п’ятьма людьми: 2 учасниці і 3 тренери, розповідає Руслан Малашенко.
" 2 особистих тренери і старший тренер збірної національної команди з настільного тенісу поїхали на змагання від Херсонщини. Такі правила. Тому, що у нас спортсмени з інвалідністю і багато хто на візках, то обов’язково з ними їде їх особистий тренер. Ще є обмеження за віком, які пов’язані з карантинними обмеженнями ", — каже Малашенко.
У день святкування 30-ї річниці незалежності України та початку Паралімпійських ігор у Херсоні запрацювала фан-зона.
" На відкриття фан-зони була запрошена триразова срібна призерка Паралімпійських ігор з легкої атлетики, заслужена майстриня спорту Вікторія Кравченко. Вона поділилася своїм досвідом виступу на Паралімпійських іграх, всі охочі могли поспілкуватися з Вікторією, подивитися на її нагороди. Адже не кожного дня є можливість поспілкуватися із зірками спорту ", — розповів Дмитро Шейко.
Ведучий олімпійських щоденників Віктор Булка — представник Національної асамблеї людей з інвалідністю України в Херсонській області.
" Ідея створення такого майданчика, дійсно, належить обласній раді. Ідея у тому, щоб привернути увагу, що є такі спортсмени, показати їх виступи, що, дійсно, це — дуже важка праця. Наскільки мені відомо, ми — перші в Україні відкрили таку фан-зону ", — розповів Руслан Малашенко.
За словами керівника "Інваспорту", 6 спортсменів з Херсонщини мають можливість проявити себе наступного року на Дефлімпійських іграх, які відбудуться у травні у Бразилії.
" 6 спортсменів з Херсонщини мають можливість потрапити туди: легкоатлетка Юлія Морозова та 5 борців. І для розв'язання цього питання плануємо провести відбірний чемпіонат України саме на Херсонщині. Для того, щоб херсонці могли підтримати наших борців і для вирішення дефлімпійського складу на ці змагання ", — каже Шейко.
Що відомо:

  • 24 серпня у День Незалежності України в Токіо розпочалися 16-ті літні Паралімпійські Ігри. У Паралімпіаді беруть участь 143 українських спортсмени, змагаються у 15 видах спорту.
  • Плавчиня Єлизавета Мерешко здобула першу золоту медаль для України на Паралімпійських Іграх у Токіо на дистанції 50 метрів вільним стилем.
  • 29-річна плавчиня Єлизавета Мерешко здобула "срібло" у запливі 200 метрів комплексним стилем (клас — S6) на Паралімпійських іграх-2020.

Хто така Єлизавета Мерешко:

  • 29-річна параатлетка, яка представляє Херсон і виступає у параплаванні.
  • Чотириразова чемпіонка Паралімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро на дистанціях 50, 100, 400 метрів вільним стилем і 100 метрів на спині. Також має в активі бронзову медаль у естафеті 4х50 метрів вільним стилем.
  • 5-разова чемпіонка світу та 9-разова чемпіонка Європи.
  • Мерешко – параатлетка з церебральним паралічем. Почала займатись плаванням у 11 років, щоб розробляти слабкі від народження м’язи ніг.

Хто така Яна Лебєдєва:

  • З7-річна параатлетка, яка представляє Херсон і виступає в легкій атлетиці.
  • Лебєдєва — майстриня спорту України міжнародного класу, срібна призерка Чемпіонату світу 2017 року, срібна та бронзова призерка Чемпіонату Європи 2018 року, срібна призерка Чемпіонату світу 2019 року, чемпіонка та бронзова призерка Чемпіонату Європи 2021 року.
  • На Паралімпійських іграх виступає вперше.

Наталя Шклярук Суспільне.Херсон