Як анонімні телеграм-канали нехтують перевіркою інформації, та чому це шкідливо

5 месяцев назад 0

“Такий вигляд мав Херсон сьогодні вночі”, – пишуть херсонські анонімні телеграм-канали та дають зображення неба у вогні. Це дійсно фотографія міста, проте того  дня Херсон не мав такого вигляду. Чому важливо публікувати перевірену інформацію, та що не так із цим постом, розбиралася Медіаплатформа “Вгору”.  Як ілюстративне фото стало новиною Нам вдалося встановити авторку фото та поспілкуватися з нею. Катерина зробила цей знімок ще в червні, коли був масований обстріл, але тоді вона його не виклала: “ніколи не виставляю фото прильотів «дата в дату». 
Катерина займається волонтерською діяльністю. Тому 29 жовтня, десь о 16:00, вона публікувала про збір. До посту  додала це фото із закликом – «Не хочемо більше бачити такі прильоти!»: мусимо продовжувати допомагати ЗСУ швидше звільнити лівий беріг». Раніше вона також ілюструвала пости про збір неактуальними, але фото – так люди більше звертають увагу на публікації. 

«Пост зі збором почали репостили,  – розповідає Катерина. –  Але сталося так, що того ж дня ввечері російська армія обстріляла місто, та було 2 прильоти. Ймовірно, у якийсь момент фото скопіювали, та херсонські анонімні телеграм-канали почали постити це фото як нібито результат обстрілів, що відбулися вночі 29 жовтня, з припискою: «Такий вигляд мав Херсон вночі». 
Катерина писала в пабліки, які зробили подібні репости. Писала, що фото неактуальне, проте вона не бачила, аби хтось видалив його чи звернувся до неї за роз’ясненням.

Чому такі помилки потрібно негайно виправляти По-перше, неправдива, але яскраво подана інформація або фото розходиться швидко, відвертає нашу увагу від того, що стається насправді. Ось що у ніч на 30 жовтня: внаслідок обстрілу багатоповерховий будинок та приватне помешкання, розташовані за різними адресами. Як повідомляють ДСНС, вогнеборці врятували 4 мешканців та евакуювали 25 людей із багатоповерхового будинку. У квартирі, куди  влучив снаряд, надзвичайники знайшли загиблу власницю. 

По-друге, відсутність перевірки інформації та неуважне ставлення до неї може призвести до того, що не тільки реальна ситуація відійде на другий план, але й противник буде намагатися казати, що це українці все придумали, та ніби російська армія не робить нічого поганого. 
Якісні українські ЗМІ роблять перевірку інформації, а от анонімні українські телеграм-канали нехтують цим. 
Раніше ми розповідали про те, яка російська пропаганда реальне повідомлення волонтера про порятунок жінки з Берислава від російських обстрілів та додала до нього вигадані “звірства ЗСУ”.  
Христина Боровкова,