Як правильно пити мартіні: розбираємося разом

1 месяц назад 0

Мартіні п'ють як аперитив, тобто до їди, оскільки трави, які входять до складу цього легендарного вермуту, стимулюють апетит і покращують травлення. Однак це не єдине правило вживання мартіні – протягом десятиліть популярності цього алкогольного напою були створені певні рекомендації, які дозволяють максимально насолодитися його трав'яним смаком й ароматом.У статті ми розкажемо про різновиди мартіні й правила їх уживання.

До найпопулярніших видів мартіні належать:

  • Bianco, який містить 16% спирту, має блідо-золотистий колір і смакує м'якою ваніллю з ароматними прянощами.
  • Rosso містить також 16% спирту й завдячує карамелі своїм бурштиновим кольором, а карамельні й ягідні нотки поєднуються з легкою пряною гіркуватістю.
  • Fiero, з 15% спирту, має насичений цитрусовий смак і аромат червоних апельсинів, а також ванільні й медові нотки.
  • Extra Dry, найміцніший різновид мартіні, з вмістом 18% спирту й лише 2,8% цукру, в котрому відчуваються нотки ірису, малини, лимону, а посмак є наповнений приємною трав'яною терпкістю. Extra Dry – один із найпопулярніших видів, і ціна мартіні вище, ніж Bianco й Rosso.
  • Загальні правила вживання мартіні

Перед сервіруванням напій слід охолодити до +10-15 °C. Якщо пляшка була в холодильнику більше доби, за 1-2 години до сервірування слід дати їй постояти за комнатної температури. Занадто холодний і занадто теплий вермут утрачає смак, а його аромат спотворюється. Можна охолоджувати не тільки напій, а й келихи. Є прийнятним додавання до мартіні льоду або заморожених оливок, нанизаних на пластмасову або дерев'яну шпажку. Сервірування вермуту в спеціальних конусоподібних філіжанках на довгих ніжках запобігає його швидкому нагріванню від долоней. Альтернативні ємності для мартіні: високі чарки з товстим днищем і рокси, в які зручно помістити кубики льоду. Як закуску можна запропонувати гостям оливки і фрукти (ківі, полуницю, вишню, лимони, апельсини), гіркий шоколад, не дуже солені сорти твердого сиру, крекери, солені горішки (арахис, кеш'ю, фундук), канапки з шинкою або пастою з авокадо, збризнутого лимонним соком й оливковою олією.

Чим можна розбавляти вермут

Універсальний варіант розбавлення – тоник або звичайна содова вода. Також можна розбавити мартіні соком у співвідношенні 2:1, тобто на дві частини безалкогольного напою взяти одну частину алкоголю. Мартіні Bianco, який можна купити на сайті Maudau, добре смакує з грейпфрутовим, ананасовим, лимонним і апельсиновим соками, Мартіні Rosso смакує з гранатовый та вишневим соками, а найміцнішій Extra Dry — з грушевим.