Як росіяни обстрілюють середмістя Херсона. Історії мешканців

6 месяцев назад 0

На початку листопада росіяни вкотре обстріляли середмістя Херсона. Загинула жінка, ще чоловіка й жінку ушпиталили з пораненнями. У трьох багатоповерхівках пошкоджено вікна. 
На фото – жителька будинку Любов Кацай: “Щоб ти провалився, цей “руський мир”!  У п’ятиповерхівці, біля якої вибухнув снаряд, потрощено та вибито склопакети більш ніж у 40 вікнах (на ураженому боці фасаду загалом їх 60).

Пані Марія живе на першому поверсі, у цей час вона була на кухні. Збиралася снідати і якраз сідала за стіл.

І тут такий звук різкий, я навіть не зрозуміла, що це, – розповідає пані Марія. – Дивлюся, а в мене під ногами, на підлозі, звідкілясь купа скла. Хоча навколо наче нічого не розбилося. А це, виявляється, уламки з вікон нашої спальні та дитячої кімнати вибухом закинуло… Сусіди почали перегукуватися, питати, що та як в інших. Вийшла на вулицю, а там на доріжці біля рогу жінка лежить. Прикрита медичним простирадлом. Не з нашого будинку, ми її не знаємо. Мабуть, йшла повз. Люди через наш двір часто ходять, шлях так скорочують.
У цій будівлі три під'їзди, у кожному по десять квартир. Більшість людей виїхали як через окупацію, так і через обстріли росіян. Залишилося десь 20 – 23 мешканці. Вісімдесятирічна пані Олена живе на п’ятому поверсі. Знов і знов спускається сходами й виносить до сміттєвих баків відерцем розтрощені шибки, ледь стримуючи сльози.

Я ще ту війну пам'ятаю. Сил немає переживати знову війну, іншу. Розумієте? Не можу, не хочу. Мені страшно. Тим більше, що мої випускники зараз по всьому світу, дзвонять. Я вивчила понад 8 тисяч дітей. Боже, милостивий Господь… Нічого, впораюся. Зараз усе винесу й намагатимуся заспокоїтися, щоб тиск не так стрибнув. Мешканці закривають вікна. У момент вибуху пан Володимир був якраз на балконі, майже над тим самим місцем, де розірвалася міна. Каже, у вухах так дзеленчало, що деякий час взагалі нічого не чув:

Ні, я не злякався, – говорить чоловік. – Я ставлюся до всього цього філософськи. Це ж війна. А дружина, хоч і була на кухні, з іншого боку будинку, запанікувала. Після того, як вона ще взимку потрапила під обстріл, у неї часто бувають панічні атаки. Вигулювала собаку, була на розі вулиць Української та 295-ї Херсонської стрілецької дивізії, і прилетіло неподалік. Не поранило, але стрес сильний отримала. Пес її години дві додому тягнув. Наслідки обстрілу Від вибуху міни на місці загинула співробітниця міської військової адміністрації. Поранені — її колеги із Департаменту містобудування. У момент російської атаки співробітники адміністрації йшли по воду. Ушпиталена жінка перебуває у важкому стані: у неї травматична ампутація лівого передпліччя, поранення черевної порожнини. 

Ірина Ухваріна, 
Фото Олександра Корнякова