Як українцям за кордоном оформити або поновити пенсію — пояснення фахівців

7 месяцев назад 0

Як пенсіонеру за кордоном оформити або поновити пенсію за українським законодавством. На запит   процедуру пояснюють заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Олена Іпатенко та фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області.

Як жителям Херсонщини, які через війну тимчасово виїхали за кордон, оформити пенсію? За українським законодавством пенсію можна оформити дистанційно через  (далі – Портал ПФУ).

  • Зайти на .
  • Авторизуватися на  за допомогою  (КЕП).
  • Вибрати на  вкладку "Заява на призначення пенсії"
  • Заповнити атрибути заяви на призначення пенсії (персональні, адресні дані, дані документів, що посвідчують особу, контактні дані тощо);
  • Відповісти на питання анкети-опитування для призначення документів, скановані копії яких необхідно надати.
  • Прикріпити скановані копії необхідних документів.
  • Підписати сформовану заяву КЕП та відправити до Пенсійного фонду України.
  • У , заява про призначення пенсії та копії документів, що визначають право на призначення пенсії, людям, які за кордоном отримали тимчасовий захист або статус біженця,  можуть надсилатись поштою . Зразок заяви у додатку 1 до . Разом з заявою та копіями документів подається оригінал документа про посвідчення факту, що фізична особа  є живою (з перекладом). Додані до заяви про призначення пенсії копії документів мають бути засвідчені закордонною дипломатичною установою України або нотаріально.

    Як поновити пенсійні виплати херсонцям, які тимчасово проживають за кордоном? Пунктом 4 статті 49 Закону України  визначено, що виплата пенсії припиняється у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд.

    Щоб поновити виплату пенсії, необхідно особисто звернутися до будь-якого сервісного центру ПФУ із відповідною заявою та пред’явити документ, що посвідчує особу.

    Разом з тим законодавством передбачено, що пенсіонер, який перебуває за кордоном під час війни, отримав там тимчасовий захист або статус біженця, може надіслати  заяву про поновлення пенсії   за формою, встановленою додатком 1 до , та необхідні документи поштою до будь-якого територіального органу ПФУ.

    До заяви про поновлення пенсії особи, які тимчасово проживають за кордоном, додають:

  • копії документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та реєстрацію їх місця тимчасового проживання / перебування за кордоном (з перекладом), засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально;
  • оригінал документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою;
  • копію паспорта громадянина України.

Виплати пенсій поновлять після рішення територіального органу ПФУ протягом 10 днів, після з'ясування обставин та наявності умов для відновлення.

Отримати українську пенсію за кордоном можна: 1. На банківську карту банку , у якій раніше людина відкрила рахунок: за кордоном можна користуватися картками українських банків і отримувати виплати.

Рахунок можна відкрити онлайн – через офіційний сайт або мобільний застосунок банку. При відкритті рахунку банк ідентифікує клієнта через відеоверифікацію.

Разом з відкриттям рахунку необхідно подати заяву про зміну способу отримання пенсії в особистому кабінеті на .

2. За місцем тимчасового перебування міжнародним поштовим переказом.

Для отримання коштів пенсіонеру необхідно  подати заяву на виплату нарахованої суми пенсії   за місцем його тимчасового перебування за межами України:

  • надіслати до АТ "Укрпошта" у паперовій формі з приміткою на конверті "пенсія переказом" на поштову адресу, зазначену на веб-сайті АТ "Укрпошта (вул. Хрещатик, 22, м. Київ, 01001 Україна (JSC "Ukrposhta", str. Khreshchatyk, 22, Kyiv, 01001, Ukraine);
  • заповнити електронну форму на . Для цього необхідно натиснути на вкладку "Послуги", далі – "Фінансові послуги", після чого з переліку обрати "Пенсії" та заповнити дані.

За даними  ГУ Пенсійного фонду у Херсонській області , банки щомісячно надають їм списки людей, які протягом 1 року не отримували кошти або кошти отримувались на підставі доручення. Цих людей запрошують до органів Фонду для проведення ідентифікації та надання заяви про подовження виплати пенсії через банк.

Також ПФУ можуть забезпечити проведення ідентифікації та верифікації особи за допомогою відеоконференцзв’язку, де пред’являються документи, що посвідчують особу.

До фізичної ідентифікації прирівнюється:

  • авторизація в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" ("Дія ID");
  • посвідчення одержувача, який тимчасово проживає за кордоном, завірене відповідною закордонною дипломатичною установою України факту, що людина є живою.

Якщо людина на виклик  не з'являється , то виплату пенсії переводять на поштове відділення. У разі неотримання пенсії протягом 6-ти місяців виплата призупиняється і поновлюється після особистого звернення отримувача пенсії до органів Пенсійного фонду.