Інформація про виплату 14 000 гривень громадянам України, які не виїхали за кордон — фейк

2 месяца назад 0

Чимало українців від початку повномасштабної війни виїхали за  межі країни. Зараз влада думає, як їх заохотити, щоб вони повертались в Україну. Водночас у Мережі шириться інформація, що громадяни, які нікуди не виїжджали, мають змогу отримають фінансову винагороду. Як з'ясувалось, їм обіцяють допомогу 14 тисяч гривень. 

Така інформація, зокрема, поширюється у соцмережі TikTok. У сюжеті, який подається від імені українських телеканалів, повідомляють, що, відповідно до нового закону, українці, які жодного разу протягом війни не були за кордоном, можуть розраховувати на грошову винагороду.

"Уряд прийняв закон №3386 щодо виплати 14 тис. грн українцям, які з початку повномасштабного вторгнення жодного разу не виїжджали за кордон" , — повідомляють в інформаційному випуску.
Щоб отримати обіцяні кошти, треба перейти за посиланням, яке поширюється разом із телевізійним сюжетом.

Однак усім, хто вже став прикидати, на що витратить ці гроші, доведеться трішки “пригальмувати”. Адже сюжет виявився фейковим. Щодо зазначеного посилання, то воно веде на анонімні Telegram-канали.

За словами фахівців Центру протидії дезінформації, цей сюжет згенеровано за допомогою штучного інтелекту. А закону №3386, на який у ньому посилаються, насправді не існує.