«Інший ландшафт»: 18 митців з Херсона презентували свою творчість на виставці у Тернополі

4 месяца назад 0

У тернопільському креативному просторі "Na пошті" представили виставку херсонських митців — "Інший ландшафт". В експозиції — роботи 18 художників, які перебувають у різних містах та країнах.

Організаторка та учасниця виставки, херсонка  Олена Афанасьєва розповідає, експозиція "Інший ландшафт" — це історія про зміни, які відбулися після початку повномасштабного вторгнення.

"Ми говоримо про зміни культурного ландшафту Херсона і Херсонщини, який змінився 24 лютого абсолютно трагічно і критично. Херсон почав перетворюватися на таку культурну пустелю. І ми почали розуміти, що треба підтримувати комунікацію зі спільнотою, щоб наша херсонська творча спільнота не те щоб не забувала про Херсон, а щоб вона продовжувала відчувати себе спільнотою. Ще "Інший ландшафт" це про внутрішні зміни", — говорить організаторка виставки. Робота одного з херсонських художників, яка була представлена на виставці у Тернополі, 15 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон
На виставці представлені роботи 18 херсонських митців. У кожній — внутрішні зміни художника, його світосприйняття та бачення майбутнього.

"Наприклад Настя Терещенко зробила дуже пронизливий перфоманс у Швеції, там де вона тільки вивчає мову. Вона одягла біленьке платтячко, в якому планувала гуляти Херсоном після народження дитини, і зробила перфоманс біля сміттєвих баків, хоча, каже, сміття у Швеції нема. Але цей перфоманс був про те, що її мрії про мирне життя з дитиною в Херсоні фактично пішли на смітник з вини російських окупантів, а по друге те, що вона не дуже комфортно почуває себе в цьому новому середовищі і не знає, якими очима на них дивляться місцеві" , — розповіла мисткиня.

На виставці є і роботи Олени Афанасьєвої. Вона називає їх натюрмортами або просто букетами.

"Красу я почала бачити, мабуть, тільки через рік після 24 лютого. Я купила перший букет на тернопільському ринку і то були соняшники. Бо дуже захотілося соняшників. То був мій перший букет, перші квіти. А після цього поступово відкривалися очі, я почала бачити красу у звичайних для тернополян речах і почали робити те, що ми називаємо серія "Букети": тобто незвичні букети зі звичайних речей" , — ділиться Афанасьєва. Роботи херсонських митців на виставці у Тернополі, 15 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон
Організатори випустили друкований каталог робіт з описом українською та англійською мовами. За словами Олени Афанасьєвої, з ним можна ознайомитися і в інтернеті.

"50 відсотків роботи — це авторський текст. І ми просили його зробити максимально особистим. Наприклад робота Юлії Балуди, на яку жінки звертають увагу, бо там такі образи – жінки, які як квіти, але вони вирвані з корінням. І це одразу прочитується. Вона з нашої землі — рвали з корінням", — сказала мисткиня.

За кожною роботою — історія та внутрішній світ херсонських митців, говорить керівниця креативного кластера "Na пошті"  Марічка Юрчак.

"Це нагадує якусь систему планет, якийсь космос, особливо на фоні наших чорних стін. І це теж про те, як можуть бути віддалені один від одного люди. Кожен на своїй орбіті крутиться, але все одно щось їх тримає, як нас в сонячній системі тримає сонечко, так цих людей об’єднує Херсон", — говорить керівниця кластера. Роботи херсонських митців на виставці у Тернополі, 15 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон
Виставка "Інший ландшафт" у тернопільському креативному просторі "Na пошті" буде представлена до 31 грудня.

​У центральній бібліотеці Херсона представники агенції "ТрО Медіа" та військовослужбовці ЗСУ презентували фотовиставку "Довжиною у війну". В експозиції представлені 125 робіт.​