Жителі багатоповерхівок платитимуть окремо за ремонт внутрішньобудинкових газових мереж

7 месяцев назад 0

Жителі багатоквартирних будинків окремо оплачуватимуть роботу Оператора ГРМ з обслуговування газової мережі всередині будинку. Однак поки що немає навіть приблизних цін, скільки коштуватимуть такі послуги. Внести ясність має типовий договір, який розробляють у НКРЕКП.

Про те, що доведеться вирішити найближчим часом, і як відбуватимуться розрахунки за ремонт, розповіло видання ГазПравда.

Питання про обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж залишається каменем спотикання між мешканцями багатоквартирних будинків та операторами газорозподільної мережі (облгазами), які займаються розподілом газу та подачею його безпосередньо до будинків. Газовики кажуть, що зона їхньої відповідальності закінчується після введення газової труби до будинку. Далі настає зона відповідальності мешканців багатоквартирного будинку.

Власне, це не позбавлене логіки, оскільки кожен господар квартири сам відповідає за стан труб, які проходять через його житло.

З 5 жовтня почав діяти Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирних будинках. Цей документ було затверджено Міненерго наприкінці вересня поточного року. Цей Порядок розподілив зони відповідальності за стан газових мереж між мешканцями будинків та газовою компанією, що займається розподілом газу.

Отже, мешканці замовлятимуть газовикам роботи з обслуговування внутрішньобудинкових мереж та їх оплачуватимуть. Однак вартість роботи не повинна визначатися "на око". Тому зараз у НКРЕКП розробляють типовий договір на техобслуговування.

Усі угоди укладатимуться лише на основі цього договору. При цьому в Нацкомісії також визначать граничні ціни на ті чи інші види робіт, щоби виконавці не призначали їхню вартість довільно. Це допоможе внести ясність у відносини між замовником та виконавцем, а також уникнути можливих суперечок.

При цьому в кожному багатоквартирному будинку буде призначено конкретну людину, яка стежитиме за станом внутрішньобудинкових комунікацій і контактуватиме з газовою компанією.