Кабмін зберіг фіксовану ціну на електроенергію для населення, проте тарифи на світ можуть зрости вдвічі

12 месяцев назад 0

Кабінет Міністрів України продовжив дію фіксованої ціни на електроенергію для населення 1,44 грн/кВт-год та 1,68 грн/кВт-год залежно від споживання до 30 квітня цього року.

Про це повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

Згідно з його повідомленням у телеграм-каналі у п’ятницю, відповідне рішення закріплено згідно зі змінами у постанові Кабміну від 5 червня 2019 року № 483 «Про затвердження Положення про покладання спеціальних зобов’язань на учасників ринку електричної енергії для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії».

Термін дії фіксованих цін на е/е для населення згідно з цією постановою спливав 31 березня цього року.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що питання підвищення тарифів можуть розглянути після завершення опалювального сезону – орієнтовно середина квітня: «Якщо тарифи й переглядатимуть, то тільки після завершення опалювального сезону, і підвищення може бути лише диверсифікованим, тобто залежно від споживання кожного домогосподарства». 

Радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко повідомляв, що тарифи можуть зрости вдвічі.

Домогосподарства, які споживають на місяць до 100 кВт·год (включно), на сьогоднішній день платять за електроенергію за тарифом 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт·год, а ті, які споживають понад це – за тарифом 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт·год.

Якщо раніше ви могли платити 360 гривень за споживання 250 кВт год, то за підвищення тарифу вдвічі платіжка зросте до 720 грн. У середньому платіжка за електроенергію в Україні у 2023 році може зрости з нинішніх 240 грн на місяць до 470 грн (за тарифу 2,8 грн/кВт год) або приблизно до 840 грн (за ринковим ціноутворенням).

  • В Україні розглядають варіанти перегляду тарифу на електроенергію для населення. Фінальне рішення може бути ухвалене не раніше, ніж після закінчення цього опалювального сезону.
  • Українцям змінили правила розрахунку сум у платіжках за електроенергію через часті та довгі відключення світла.