Колаборант з Нової Каховки Роман Пашкевич агітує за Путіна

2 месяца назад 0

Відомий в окупованій Новій Каховці на Херсонщині колаборани Роман Пашкевич став відповідалльним за агітацію на "виборах Путіна".

Так, він завітився у пропагандистському відео, де розповідає, як триває "передвиборча кампанія" в окупованій частині області.

Що відомо? Колаборант із радістю звітує, що  "наши обходчики обошли с 17 февраля по 7 марта обошли более 100 тысяч домовладений".

Обходчиками він називаэ агітаторів Термін дуже дивний. У російській мові є такі вживані словосполучення як  "обходчик пути и искусственных сооружений" або  "обходчик сигнализации". Ну а  "обходчик по адресному информированию жителей" — це явно окупаційний новояз.

При цьому колаборант заявляє, що понад 80% жителів сказали, що підуть на "вибори президента". Біля 8% заявили, що швидше за все підуть.

"Это замечательные показатели… люди с радостью встречали наших обходчиков", — тішиться Пашкевич.

Звідки взяті такі цифри — невідомо. За радянських часів подібну чиновницьку творчість називали "средне-потолочные данные".
У місцевих пабліках настрої зовсім інші.

"Зранку припхалися до квартири, ми не відчинили. Цирк під назвою вибори продовжується", — пише користувач із Нової Каховки.

Що було раніше? Нагадаємо, Роман Пашкевич народився і виріс у селищі Дніпряни біля Нової Каховки. Його мати працювала в дитсадку, а батько був майстром виробничого навчання у міжшкільному навчальному комбінаті. Після школи Роман закінчив Херсонський державний технічний університет (2004). Кар'єру почав робити в рідному селищі, де невдовзі був обраний головою сільради. До війни кілька років працював завцдувачем оргвідділу Новокаховської міської ради.

“Він завжди був корисливим,  — розповідала раніше NovaKahovka.City жителька Дніпрян. —  У нього на першому місці стояв власний інтерес. Коли був селищним головою, то роздавав земельні ділянки самочинно, без рішення сесії".

24 і 25 лютого 2022 року, коли мерія ще працювала, Пашкевич, за словами мера Володимира Коваленка, на роботу не з'являвся. 26-го окупанти зайняли будівлю і призначили свого гауляйтера міста — Володимира Леонтьєва. Роман Пашкевич одним із перших приєднався до окупаційної влади.

Він отримав посаду так званого заступника голови окупаційної адміністрації Каховського району. Здійснював загальне керівництво закладами освіти і культури, охорони здоров’я, мав організовувати діяльність суб’єктів господарювання, тощо.

“Реалізуючи свої “повноваження”, він закликав колишніх колег підпорядкуватися окупаційній владі, призначав однодумців на керівні посади в незаконно створені заклади та організував платну видачу перепусток, за якими можна було перетнути річку Дніпро через Каховську ГЕС” , — йдеться у заочному повідомленні Р. В. Пашкевичу про підозру від Херсонської обласної прокуратури у листопаді 2022 року.

Наразі справа за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК) уже знаходиться у суді. Пашкевичу загрожує до десяти років ув'язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до 15 років та конфіскацією майна.