Команди «екстренки» підсилюють медзаклади на деокупованих територіях Херсонщини і Миколаївщини

9 месяцев назад 0

Спеціалісти екстреної медичної допомоги та медицини катастроф відряджаються до лікарень у звільнених населених пунктах Херсонської і Миколаївської областей. Це дозволило покращити якість та ефективність надання медичної допомоги на місцях, а також знизити навантаження на місцевих лікарів, МОЗ України. 

Станом на 4 серпня 2023 року до такого підсилення долучився 141 фахівець із західних та центральних регіонів України. Зараз у відрядженні перебувають 47 спеціалістів (з них 33 – лікарі, 14 – медичні сестри та фельдшери).

До відряджень медичні фахівці можуть бути залучені на будь-який зручний для них термін, але, відповідно до , – не більше ніж на 30 календарних днів. Зазвичай тривалість становить від двох тижнів до місяця.

Відрядження відбуваються завдяки щоденній співпраці команд МОЗ України, Державного закладу «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України», Херсонського та Миколаївського обласних департаментів охорони здоров’я, центрів контролю та профілактики хвороб. Також фінансову підтримку здійснює Всесвітня організація охорони здоров’я – вона передбачає фінансову винагороду фахівцям, які зголосилися на підсилення прифронтових лікарень.  

Загалом підсилення потрібне 29 лікарням, де є кадровий дефіцит на фахівців 42 медичних спеціальностей: лікарів, лаборантів, медсестер, фельдшерів. 

Серед найзатребуваніших напрямів – надання медичної допомоги у разі поранень та травм, інфекційних та хронічних хвороб. Крім того, є необхідність медичного супроводу вагітних, дітей та потреба у психологічній підтримці.