Лубінець: Законопроєкт про мобілізацію містить норми, що суперечать Конституції України

4 месяца назад 0

Законопроєкт про внесення змін до процесу мобілізації, який напередодні був поданий Кабінетом міністрів, містить норми, що суперечать Конституції України. Про це ефірі телемарафону заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець,  пише Telegram-канал "Ми-Україна".

За його словами, він голосуватиме проти ухвалення документа. 

"Я завжди відношусть до всіх процесів, що відбуваються на території нашої держави, через національне та міжнародне законодавство. У цьому законопроєкті, як на мене, є норми, які суперечать Конституції. Я прямо про це писатиму, коли цей законопроєкт офіційно передадуть мені на погодження. Чекаю офіційного направлення цього законопроєкту до мене, будемо ретельно його вивчати, і я робитиму свої заперечення", — зазначив Лубінець.

Омбудсмен додав, що людина не може бути обмежена у своїх правах. Зокрема, Конституції суперечать норми щодо обмеження прав військовозобов'язаних, які ухиляються від мобілізації.

"Людина не може бути обмежена у своїх правах. Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можемо ми на рівні закону заборонити йому продати цей будинок чи купити інший. Це прямо суперечитиме Конституції. Так, є норма, яка прямо дає змогу обмежувати права в умовах воєнного стану, але ці права не можуть бути обмежені безкінечно", — наголосив він.

Крім того, Лубінець вважає, що Україна, яка воює проти країни-агресорки росії не може перетворюватися на "дещо, схоже на російську федерацію".