«Ми також воюємо, це наш фронт». Як херсонські веслувальники готуються до міжнародних змагань

5 месяцев назад 0

Херсонський тренер з академічного веслування Олександр Боголуцький майже всіх своїх вихованців зібрав у Києві. Їх тренування проходять на базі Київського спортивного коледжу імені Піддубного. Там вони готуються до міжнародних змагань.

У залі Київського спортивного коледжу імені Піддубного вихованці херсонського тренера  Олександра Боголуцького займаються на спеціальних тренажерах-концептах. Вони обладнанні електронними датчиками, які показують час, навантаження та серцебиття спортсмена.

"Є свій розклад, заняття підлаштовані під тренування. У нас головне, щоб можна було робити і зранку тренування, і ввечері. Вони і навчаються, і тренуються, все в одному місці" , — говорить тренер. Тренер Олександр Боголуцький з своїми вихованцями. Фото надав Олександр Боголуцький
Давид Шпилька із родиною після початку повномасштабного вторгнення виїхав до Італії. Пізніше на запрошення тренера повернувся до Києва.

"В Києві інше, від навчального закладу до тренувань багато часу йде на те, щоб доїхати і це займає багато енергії. Значні успіхи маємо в Києві, не здаємося, продовжуємо тренуватися", — говорить спортсмен.

Гліб Суховий академічним веслування займається три роки.

"Нам дали усе необхідне для того, щоб ми займалися спортом. Мені це подобається, бо планую й надалі займатися цим видом спорту",
— сказав Гліб. Тренер Олександр Боголуцький з херсонськими веслувальниками. Фото надав Олександр Боголуцький
У Херсонському фаховому спортивному коледжі Олександр Боголуцький виховував резерв для національної збірної з академічного веслування. З першого дня повномасштабного вторгнення заклад не міг функціонувати у звичному режимі, розповідає тренер.

"Директор дав розпорядження швидко всіх по домах відправляти, але багато було з лівого берега, де вже були росіяни, де вже були окуповані місця. Там уже бойові дії. Я швидко приїхав у коледж і не пустив тих дітей одразу. Не пустив декілька хлопців, вони залишилися у нас в училищі, потім ночували в підвалі там", — згадує тренер.

Деякий час Олександр служив в одеській теробороні. Отримав травми, після чого повернувся до тренерства. Розповідає — завдяки волонтерам вдалося вивезти з окупованого на той час Херсона спортсменів та евакуювати їх до Чехії.

"Сім'я в Херсоні, хлопці-спортсмени в Херсоні. Завдяки волонтерам вдалося вивезти хлопців та евакуювати їх разом із київським тренером на чотири місяці до Чехії. Вони прийняли нас, як потерпілих до себе. Вони там проживали, харчувалися, потроху в них там почалися тренування. А я вже тут влаштовував на майбутнє — як вони мають займатися по поверненню з Чехії. Цей коледж, який мене прийняв, плюс база "Славутич" , — розповів Олександр Боголуцький.

За його словами, з серпня 2022 року хлопці почали повертатися з Чехії до України.

"Дякуючи нашим військовим, що Київ прикритий, що нам дозволили вихід на воду, була підготовка більш-менш нормальна. Хлопці впевнилися, що є як займатися, як вдосконалюватися і для чого це все робити. Коледж спеціалізований, спортивного профілю. Тому в нього є така можливість, щоб діти тут займалися, навчались, проживали і харчувалися. У нас є літній варіант тренувань, ми ж на воді маємо веслувати", — додає тренер. Заслужений тренер України Олександр Боголуцький. Фото: Суспільне Херсон
Завдяки тренуванням вихованці херсонського спортивного коледжу наступного року можуть увійти до екіпажу, який братиме участь у міжнародних змаганнях.

"Спорт — це не менш важлива сторона нашої, бойової частини. Ми також тут воюємо, це наш фронт. Ми не повинні здаватись тут, абсолютно все заморозити. Ми також маємо підіймати наш прапор на міжнародному рівні і показувати, що ми сильний народ", — розповів заслужений тренер.
 
Херсонський фаховий спортивний коледж зараз працює дистанційно. Заняття онлайн з іншими вихованцями проводить і Олександр Боголуцький.

​В місті Малага, Іспанія у 2022 році відбувся ІІІ відкритий чемпіонат Андалузії з морського веслування. У змаганнях спортсменки Херсонського фахового спортивного коледжу посіли 2 місце, а хлопці 4 місце на дистанції 6000 метрів.​