«Моряк – не банкомат»: у Херсоні відбувся протест мореплавців

3 года назад 0

25 січня 2021 року під стінами Херсонської обласної державної адміністрації відбувся протест моряків. Десятки мореплавців вимагали від влади припинити корупційні схеми, які процвітають у сфері дипломування.

«Моряк – не банкомат» – одне з гасел, яке лунало під час мітингу. Учасники акції пояснюють, що заробляють гроші, ризикуючи життям, часто доводиться працювати на старих суднах. Влада ж в свою чергу жодної підтримки та страховки їм не дає, при цьому наживаючись на них. Ціни на пакет документів для моряків підскочили майже вдесятеро.

В’ячеслав працює четвертим механіком. Розповідає, що підтверджувати свій робочий диплом моряки мають кожні п’ять років, також потрібно оновлювати паспорт моряка та ще безліч сертифікатів. Якщо раніше підтвердження диплому відбувалося за схваленим стажем, то наразі моряки такої можливості не мають.


В’ячеслав :

«Ми вимагаємо, аби Верховна Рада України прийняла проєкт Закону №3944, який вносить зміни до ст.51 Кодексу торговельного мореплавства України, щоб скасувати іспити для повторного підтвердження дійсності дипломів моряків зі схваленим стажем».

Ця можливість передбачена в Міжнародній конвенції про підготовку моряків від 1978 року, яку Україна ратифікувала ще в 1996. Відповідний законопроєкт був зареєстрований 29.07.2020, але вже близько півроку комітет ВРУ з питань транспорту та інфраструктури відмовляється його розглядати.

Також протестувальники підтримують проєкт наказу Міністерства інфраструктури України про спрощення системи дипломування моряків від 2 листопада 2020 року.

Олександр має 15 років стажу, працює старшим помічником капітана. Прийшов на мітинг разом з  двомісячною донькою та дружиною.  Каже, що влада має зрозуміти, що моряки звичайні люди, яким потрібно годувати свої сім’ї, а не віддавати половину зарплатні за дипломування. 

Олександр :

«Ми втратили можливість самостійно здавати екзамени. Все відбувається через агентів, які домовляються з відповідними фірмами. Вони беруть свій відсоток за оформлення необхідних документів. Ціни підскочили майже вдесятеро. Якщо раніше процедура підтвердження диплому коштувала приблизно сто доларів, наразі це коштує декілька тисяч доларів. Мене також хвилює питання, де брати такі кошти молодому спеціалісту, який тільки закінчив навчання. Влада просто вбиває морську галузь».

Ще один учасник акції Олексій працює старшим помічником капітана. Відверто зізнається, що цього року за оновлення документів, заплатив у конверті п’ять тисяч доларів.

Олексій :

«Реформи нової влади позбавили нас можливості чесно здавати іспити. Тобто ми не можемо прийти і здати іспит за допомогою своїх знань. Все зроблено так, щоб ти у відкритій формі платив хабар. Оформлення сертифікатів відбувається через тренажерні центри. І за інсайдерською інформацією, співробітники СБУ пройшлися по цим центрам і домовилися про співпрацю, тобто, що їм буде перепадати якийся відсоток. Ті тренажерні центри, які погодилися з ними співпрацювати, отримали можливість видавати сертифікати дійсні для продовження роботи моряка. А центри, які не погодилися співпрацювати, не можуть видавати сертифікати».

Учасники акції  вимагали відставки Міністра інфраструктури України Владислава Криклія та в.о. голови Держслужби морського та річкового транспорту України Андрія Глазкова. Президента ж просили почути та підтримати моряків.

Відмітимо, що акція є всеукраїнською, моряки вийшли сьогодні на протести в багатьох містах України.