Мужній новокаховчанин був першим на Херсонщині нагороджений міжнародною відзнакою — медаллю Джосліна

6 лет назад 0

На Херсонщині уперше медаль Джосліна  отримав героїчний пацієнт із Нової Каховки, адже боротися з хворобою і не втрачати надії — це героїзм.

Першу в Україні  медаль «Victory», засновану  в 1948 році лікарем-ендокринологом, фундатором діабетичного центру Проктором Джосліном, отримав пацієнт з Нової Каховки – пан Володимир В. 

Медаль стала визнанням неймовірних, багаторічних зусиль пацієнта і сили волі в боротьбі з хворобою, — повідомили в Прес-центрі "Медицина".

Документи про хворого, необхідні для отримання відзнаки, були надіслані до Бостона за сприянням лікаря-ендокринолога КЗ «Центральна міська лікарня м. Нова Каховка» Сарафонової Оксани і співробітника медичної компанії «Ново Нордіск» Татолової Ольги.

Пацієнт, хворий на цукровий діабет, починаючи з 8-річного віку протягом 55 років щодня отримував болючі, набридливі уколи інсуліну, адже без них медицина не може лікувати цю тяжку хворобу.

З 1962 року, коли  Володимир В. почав лікуватися, змінювалися інсуліни за походженням — від тваринного до людського (генно-інженерного), за терміном дії — від ультракороткої дії (2 години) до пролонгованої дії (до трьох діб),  за концентрацією і т. д.

Мінялися засоби вводу інсуліну:  від скляних шприців, які раніше потрібно було кип’ятити вдома, до одноразових шприців та шприц-ручок і інсулінових смарт-помп на сьогоднішній день. Альтернативи уколам не було знайдено – інсулін в таблетках чи в інгаляціях неефективний. Тому ін’єкції інсуліну досі залишаються єдиним і надійним методом лікування цукрового діабету 1 типу.

З 1970 року медаль «Victory» отримали більше 4000 осіб з різних країн світу(Австралія, Бразилія, Канада, Угорщина, Японія, Нідерланди, Пакистан, США, Філіппіни, Південна Америка, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Великобританія).

Спочатку нагороду як знак визнання досягнень в боротьбі з хворобою отримували люди, що прожили з діабетом більше 25 років. В 70-х роках – нагорода вручалася лише тим, хто прожив з хворобою більше 50 років.

Завдяки інсуліну людина з діабетом має всі шанси стати повноцінним членом суспільства, мати сім’ю, професію, улюблену роботу, народжувати дітей та радіти життю. Неустанна боротьба Володимира з хворобою є прикладом для всіх, хто особисто спіткнувся з цією недугою. Борітеся! Нехай результатом ваших зусиль буде здоров’я!

Прес-центр "Медицина"