На Херсонщині районні ради залишились без людей і грошей

2 года назад 0

В ході реформи децентралізації влади — навіщо потрібні райради, держава досі так і не визначилась…
Чотири співробітники підпали під скорочення у Каховській районній раді . З 9 лютого в її штаті залишиться лише 7 посадовців і прибиральниця на півставки.
— Рішення про скорочення ми прийняли наприкінці 2021 року. Якби ми мали фінансовий ресурс, то, мабуть, нікого б не звільняли. Але у нас не вистачає грошей навіть на зарплати, тому зменшили їх уже до мінімуму. Все через те, що у районних рад держава забрала практично всі повноваження і досі не визначилась, що ж із нами робити далі.
Єдиний невеличкий власний дохід, який має наш бюджет — плата від оренди майна спільної власності територіальних громад району. Але це копійки, — прокоментував голова Каховської райради Валерій Брусенський.
До мінімуму скоротили зарплати і в Бериславській райраді . Через відсутність коштів співробітникам її апарату вже не виплачують премії і додаткові надбавки.
— Сам штат нашого апарату ми скоротили наполовину і залишили 9 осіб ще на початку нинішнього скликання. На зарплати держава нам, як і всім іншим райрадам виділить по 1,3 млн грн, хоча спочатку обіцяли дати 5 млн. грн. Цього має ледь вистачити на утримання апарату, на “голі оклади”.
Приміром, зараз зарплата деяких наших спеціалістів складає 6,5 тис. грн/міс , — розповіла заступниця голови Бериславської райради Тетяна Мягка. За її словами, у райради нема коштів навіть на полив прилеглої території.
— На площі перед будівлею райради завжди ростуть троянди. А вода зараз настільки подорожчала, що ми не знаємо, як будемо їх поливати. Сподіваюсь, нам вдасться домовитись з Бериславською міськрадою про допомогу з поливом. Бо у райради грошей на це нема, — сказала Тетяна Мягка.
На думку експерта Української асоціації районних та обласних рад Миколи Тітова , у райрад є всі підстави для звернення до Конституційного суду України щодо визнання неконституційними норм закону, який позбавив їх права на утримання об’єктами спільної власності.
— Адже Конституція України чітко визначає не лише наявність районних рад, а й те, що їх матеріальною і фінансовою основою, як і всього місцевого самоврядування, є рухоме і нерухоме майно. Однак майже все це майно передали громадам , — зазначив він.
За інформацією Міністерства розвитку громад та територій України, районним радам рекомендували оптимізувати структуру їхніх апаратів і встановити максимальну кількість штатних одиниць у 8 осіб. Саме на таку кількість і розрахований обсяг субвенції з держбюджету на фінансування їхньої зарплати.
Натомість у деяких райрадах у штаті залишається значно більше співробітників. Приміром, у Генічеській їх 13. А в Херсонській райраді затверджена штатна чисельність у 26 осіб. До того ж, у цій раді крім голови працюють аж 3 її заступники.
Олег БАТУРІН Новий день