На Херсонщині у місцевих громадах не вистачає грошей на амбулаторії

2 года назад 0

Дві громади — Білозерська і Каланчацька — так і не виділили свою частину коштів на будівництво амбулаторій загальної практики сімейної медицини.
Білозерська селищна рада не виділила 771 тис. грн, а Каланчацька — 580 тис. грн в якості співфінансування на будівництво амбулаторій. Це співфінансування є обов’язковою умовою надання державних субвенцій місцевим громадам. Натомість реалізація всіх проєктів з будівництва амбулаторій на Херсонщині має завершитись у цьому ж році. Інакше невикористані гроші повернуться до державного бюджету, — сказав 8 листопада на селекторній нараді в облдержадміністрації директор департаменту інфраструктури ХОДА Роман Діденко.
У нас плачевна ситуація з наповненням бюджету. Тому потрібних коштів у нас просто нема. Невиконання дохідної частини місцевого бюджету за підсумками 10 місяців 2021 року — біля 1,1 млн грн і до кінця року ця сума буде збільшена. Ми дуже сподівались, що Херсонська районна рада компенсує нам витрачені під час ліквідації установ колишнього Білозерського району 4,6 млн грн. Натомість нам відшкодували тільки 2,1 млн грн. Скільки ми не порушували це питання — нічого не вирішується, — прокоментувала заступниця голови Білозерської громади Тетяна Самойлова.
У нас теж нема потрібних на амбулаторію коштів. Хоча наша селищна рада має перевиконання свого бюджету. На жаль, через різке підвищення цін на природній газ у нас не вистачає 6,5 млн грн на фінансування закладів освіти , — повідомила голова Каланчацької громади Скадовського району Світлана Фоміна.
За словами Романа Діденка, не перераховані також кошти на будівництво місцевих амбулаторій від громад Бехтер, Виноградівки і Іванівки.
Нині тривають будівельні роботи в Тарасівському, Роздольненському та Великокопанівському закладах.
Як повідомив перший заступник голови ХОДА Андрій Шибаєв, у цьому році вдалося остаточно передати місцевим громадам на баланс 16 новозбудованих амбулаторій: у Рубанівці, Токарівці, Ольгівці (Тягинської сільради), Козацькому (Новокаховської міськради), Зеленому Поді, Магдалинівці (Чаплинської селищної ради), Калинівці, Щасливцевому і Чонгарі (Генічеської міськради), Білій Криниці (Великооолександрівської селищної ради), Архангельському (Високопільської селищної ради), Любимівці, Іванівці, Чорнобаївці, Новозбур’ївці (Голопристанської міськради) і Агайманах (Іванівської селищної ради).
Новий день