На Херсонщині з початку року вилучили з родин 9 дітей через загрозу їх здоров’ю та життю

2 года назад 0

Наше завдання – захистити дітей від жорстокого ставлення, домашнього насильства. Спільно зі службою у справах дітей ми постійно проводимо превентивну роботу та відвідуємо родини, які знаходяться на обліку, щоб не допустити і попередити факти насильства або неналежного ставлення батьків до дітей. Спільно з соціальними службами ми завжди даємо батькам шанс виправити ситуацію. Дітей вилучають у крайніх випадках, коли дорослі не змінюють поведінки і коли є загроза здоров’ю й життю неповнолітніх. З початку року 9 дітей довелося забрати з сімей заради їхнього ж порятунку, щоб не допустити тяжких наслідків, — зазначив начальник відділу ювенальної превенції поліції Херсонської області Віталій Сайфутдінов.
1. В одному з сіл Голопристанської територіальної громади в поліцію надійшло повідомлення від місцевих жителів. Люди розповіли, що в родині їх односелиці за чотирма малолітніми дітьми ведеться неналежний догляд.
Під час перевірки інформація підтвердилася. Встановлено, що чотирьох дівчаток віком від п’яти місяців до чотирьох років виховує 30-річна мати разом зі співмешканцем. Трьох її старших дітей забрав до себе і виховує її перший чоловік.
Родина перебуває на обліку як така, що опинилася у складних життєвих обставинах, постійного місця проживання вони не мають і разом з чотирма дітьми змінюють орендовані будинки. Під час чергової перевірки умов проживання малолітніх працівники ювенальної превенції та служби у справах дітей виявили вкрай незадовільні умови проживання малюків. В будинку не було запасів продуктів, діти були голодні, не мали теплих речей, іграшок. Самі діти були у занедбаному стані. Жінка вже притягалася до відповідальності за неналежний догляд за дітьми, з нею проводилися бесіди і їй давали шанс виправити ситуацію, але нічого не змінилося. Зважаючи на загрозу здоров’ю та життю дітей, було прийнято рішення тимчасово вилучити їх з родини. Дітей передали рідній бабусі, яка погодилася їх доглядати. Буде вирішуватися питання про позбавлення жінки батьківських прав.
2 . До поліції звернулися жителі одного з сіл Білозерської територіальної громади. Вони повідомили, що родичка залишила їм трьох своїх доньок (близнючок віком 1,5 роки та 4-річну дівчинку), попросила доглянути за ними, після чого перестала виходити на зв'язок, дітьми не цікавилася. За словами родичів, жінка веде асоціальний спосіб життя та зловживає алкогольними напоями. Родина перебуває на обліку як така, що опинилася у складних життєвих обставинах, батько дітей написав відмову від них і не бере участі у вихованні дівчат. Зважаючи на ситуацію, службою у справах дітей та ювенальними поліцейськими було прийнято рішення про тимчасове вилучення дівчат та поміщення їх до лікарні. Нині проводяться заходи зі встановлення місцезнаходження жінки.
3. В Олешківській територіальній громаді в поліцію надійшла інформація, що після прогулянки додому не повернулася 14-річна дівчина. Ювенальні поліцейські розшукали її упродовж 30 хвилин. З дівчинкою було все добре. Поліцейські відвели неповнолітню додому, де знаходилася її мати. Жінка була у стані алкогольного сп’яніння, також у помешканні перебувала її 3-річна донька. Під час обстеження умов проживання дітей поліцейські виявили низку недоліків, через які службою у справах дітей було прийнято рішення тимчасово вилучити дівчат з родини. З жінкою проводиться профілактична робота.
Відділ комунікації поліції Херсонської області