На кордоні з Грузією застрягли ще 20 колишніх українських в’язнів, яких окупанти викрали та видворили за межі РФ

4 месяца назад 0

У буферній зоні на російсько-грузинському кордоні застрягли близько 20 громадян України. Це переважно колишні в’язні, які опинилися в окупації, були примусово вивезені росіянами під час відступу та депортовані з РФ після завершення терміну покарання.

Про це  “Ехо Кавказу”.

Українці на кордоні з Грузією. Джерело: “Ехо Кавказу”“ Близько 20 громадян України не можуть перетнути російсько-грузинський сухопутний кордон через проблеми з документами Більшість із них – колишні ув’язнені, двоє – проживали в Росії. Вони перебувають у буферній зоні на території грузинського КПП “, – йдеться у повідомленні.

Як розповів журналістам один з українців  Андрій Суржко , він перебуває між двома кордонами вже три тижні. За його словами, серед українців є хворі на туберкульоз, він сам має виразку шлунка та потребує медичної допомоги.

Інший чоловік –  Вадим Левченко розповів місцевим ЗМІ, що чекає на рішення майже місяць. Він після окупації Криму залишився на півострові та відмовився від російського громадянства. За його словами, після тривалого тиску російська окупаційна влада вирішила депортувати його “ за відмову від громадянства, татуювання у вигляді герба України та громадянську позицію” . Проте українське консульство поки не підтвердило його дані.

Влада Грузії інформацію про громадян України, які застрягли на кордоні з РФ, поки не коментувала.

Нагадаємо, цей випадок з в’язнями не перший. Із серпня ZMINA розповідала про щонайменше дві групи українських в’язнів, які так само спершу не могли перейти кордон РФ з Грузією. Одна група  в буферній зоні КПП “Верхній Ларс” 10 днів, а інша – . 

Третій випадок стався наприкінці листопада поточного року, коли грузинські прикордонники  до країни 16 колишніх ув’язнених з Херсонської області, яких російські силовики під час торішньої втечі з регіону насильно вивезли та після закінчення строку покарання видворили з РФ.