Наратив пропаганди про бажання рф «закінчити війну» – чому росія почала поширювати подібні заяви

4 месяца назад 0

Останніми днями російські інформаційні ресурси почали активно поширювати інформацію нібито про бажання кремля «звершити війну». Статті з подібним змістом – прихованим чи відкритим – почали циркулювати навіть у західних медіа. Це говорить про сплановану, широкомасштабну інформаційну компанію, яку розгорнула москва з метою продемонструвати нібито своє бажання до миру. Що за цим стоїть і які приховані цілі росії – далі про це у "Без Брехні".

Наратив про те, що президент країни-агресора рф путін нібито хоче завершення війни з Україною, спрямований одночасно на дві аудиторії – внутрішню та зовнішню. По-перше, окупанти таким чином хочуть «виправдати» перед росіянами стан економіки їхньої держави.
А по-друге, цей наратив спрямований на розкол українського суспільства та проукраїнської міжнародної коаліції. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

«Ці заяви будуть спрямовані в середину України для того, щоб пробувати продовжувати російські ІПСО нашої держави, демотивувати, розколоти суспільство, як і розколоти будуть спроби міжнародну коаліцію. Але це не вийде», – наголоси він.
За словами Юсова, окрім ймовірних непублічних сигналів, є й схожі публічні наративи російських «експертів», політиків та інших діячів, які повʼязані з кремлівським режимом.

«Що стосується інших ознак, то найкращою є стан, зокрема, російської економіки і прогнози розвитку їхньої економіки – що б не говорили зазомбованому російському населенню, справи там дуже далекі від ідеальних, і перспектива лише погіршення. В Кремлі це також розуміють і вживають відповідних заходів стосовно своїх геополітичних авантюр», – додав представник ГУР.
До того, як зазначають експерти, у росії весною вибори. І хоч вони умовні, але керівництву кремля потрібно за цей період для демонстрації своєї успішності і спроможності, якщо не показати перемоги, то як мінімум – запобігти загострень на фронті. І щоб ці загострення, у разі їх виникнення, не стали гучними, або такими, що вплинуть на загальну військово-політичну ситуацію.

P.S. Матеріал розміщено в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації.