Нові знімки Каховського водосховища: OSINT-ери розгледіли на дні дорогу часів Другої світової

9 месяцев назад 0

Історичні артефакти, руїни затоплених селищ і не тільки: що ховали в собі глибини вже колишнього Каховського моря? Після  водосховище обміліло: на його дні OSINT-ери розгледіли залишки дороги 1940-х років між Каховкою і Бериславом. Тож у мережі жваво обговорюють: чи існують ще приховані шляхи між право- і лівобережжям Херсонщини і чи може будь-яка зі сторін використати їх для наступальних операцій?
3 серпня  Андрій Єрмак , керівник Офісу Президента України,  свіже відео, що демонструє наслідки російського теракту на Каховській ГЕС у Херсонській області.
Ще раніше, наприкінці липня в мережі опублікували знімки місцевості з супутника  Sentinel-2 , які також свідчать: колишнє Каховське море обміліло, звузившись подекуди до розмірів звичайної річки. На цих знімках і кадрах відео з , викладених Єрмаком, краєзнавці розгледіли ще дещо цікаве: залишки дороги часів Другої світової війни, що сполучала Каховку на лівому березі з Бериславом на правому.
На цей шлях, зокрема, звернув увагу OSINT-дослідник  Девід Хелмс (David Helms).


" Потенційний Каховський плацдарм має значно більше укріплень на лівому березі, ніж інші ділянки басейну Каховського водосховища. Відстань до Перекопу і Чонгару звідси становить всього 70 км і 115 км, але дороги до цих життєво важливих територій мають численні укріплення ", – зауважує він.
Базуючись на історичних даних і старих мапах, Хелмс стверджує, що у басейні Каховського водосховища на картах 1940-х років загалом позначені  сім руслових переходів на ділянці від греблі Каховської ГЕС до Запоріжжя.
У військових блогах розгорілись жваві дискусії щодо того, чому вогневий контроль цієї місцевості – критично важливий, і чи може будь-яка зі сторін використати ці старі дороги на дні Каховського водосховища для проведення десантних операцій. Зокрема, з цього приводу в  24 каналу висловився військовий експерт, льотчик-інструктор, полковник запасу ЗСУ  Роман Світан .
" Непогана картина тут (Таврійський напрямок в цілому – ред.) вимальовується. Є два напрямки (на Азовське узбережжя – ред.). Але може бути й навіть третій. Територія з Каховського водосховища вже підсихає. І там піднялися старі дороги, де було значно менше мулу. І тут може почати "дихати" увесь Херсонський фронт ", – заявив Світан.
Водночас в обговоренні на фейсбук-сторінці іншого військового аналітика, координатора групи "Інформаційний спротив"  Костянтина Машовця більшість дописувачів схиляється до думки, що використання таких доріг – це лотерея, адже мул на дні непридатний для перекидання важкої техніки. Звісно, через звужене русло можна перекидати понтони, але місцевість – відкрита і прострілюється з обох боків. Тому десантні операції дном Каховського водосховища виглядають невиправданою авантюрою як для ЗСУ, так і для російської армії.
Нагадаємо, 14 липня у мережі , зроблене в районі Дач на лівому березі Дніпра за 3 км від Олешок на Херсонщині. На кадрах видно уламки і пробиті рештки стін. Раніше також було оприлюднено , зняте на мосту через річку Конку під Олешками. Міст цілий, але побитий снарядами.