Нових ударних формувань РФ на півдні немає

9 месяцев назад 0

Нових ударних формувань ворога на південному напрямку не спостерігається, але російські війська продовжують здійснювати маневри. Про це повідомила керівниця Об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк в етері телемарафону.

За її словами на півдні фіксують близько 55 ворожих обстрілів за добу, росіяни відчувають снарядний голод, але намагаються маневрувати силами та резервами.

«Ми продовжуємо зачищати смугу лівого берега. Ворог залишає за собою обстріли правобережжя. В середньому ми фіксуємо 55 обстрілів за добу. Вони відчувають снарядний голод, але намагаються викручуватись з тієї ситуації, перетягувати і маневрувати силами та резервами. Нових ударних формувань ми не спостерігаємо, але маневри ворог своїми силами здійснює»,  – розповіла речниця.

Вона додала, що минулої доби, 4 серпня, на південному напрямку Сили оборони знищили 47 окупантів, 2 станції радіоелектронної боротьби, 4 крупнокаліберні гармати і багато автобронетанкової техніки. Крім того, Гуменюк зауважила, що ворог не припиняє повітряну розвідку – безпілотні літальні апарати залітають аж до рівня Миколаївщини. Разом з тим росіяни облаштували на південному напрямку смугу загороджень протяжністю від 10 до 40 км. Для їх подолання ЗСУ необхідні значна кількість інженерно-саперних підрозділів. Про це командувач Сил підтримки ЗСУ бригадний генерал Дмитро Герега.

«Складність ведення Силами оборони України наступальних дій на південному напрямку полягає в тому, що противник влаштував на окупованих територіях багатоешелоновану систему інженерних загороджень, яка складається з декількох смуг протяжністю від 10 до 40 км кожна, їх щільність достатньо велика» , – заявив він.

Відомо, що ці смуги охоплюють протитанкові мінні поля, невибухові загородження у вигляді протитанкових ровів, «зуби дракона», протитанкові їжаки та дротові перешкоди.

Для подолання загороджень необхідні значна кількість інженерно-саперних підрозділів, особовий склад яких зможе пророблювати проходи в мінно-вибухових загородженнях противника як вручну, так і за допомогою спеціальної інженерної техніки.

Станом на початок серпня Сили оборону сформували п’ять інженерно-саперних батальйонів. Частина особового складу пройшла підготовку за кордоном й вже виконує завдання у складі визначених угруповань, а також з розмінування деокупованих територій в Миколаївській, Херсонській та Харківській областях. Протягом липня-серпня близько 150 солдатів також пройдуть підготовку. Водночас ці підрозділи отримали від країн-партнерів до 100 одиниць спеціальної техніки.