Оголошено вирок колишньому начальнику херсонської Північної колонії № 90

6 месяцев назад 0

У жовтні суд оголосив вирок у справі одного з найвідоміших херсонських зрадників – колишнього керівника «Північної виправної колонії (№ 90)» . Його визнано винним у колабораційній діяльності та засуджено до 13 років позбавлення волі. Вирок заочний, оскільки Соболєв напередодні звільнення міста втік на окуповану територію.

У вироку, оголошеному Ужгородським міськрайонним судом Закарпатської області, , що після окупації Херсона у 2022 році Соболєв пішов на співпрацю з ворогом та добровільно очолив створене загарбниками «Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области». Він схиляв інших працівників держустанови до роботи в окупаційному органі.

У листопаді 2022 року, перед звільненням правобережжя, «УСИН по Херсонской области» перемістили на окупований лівий берег. Соболєв також виїхав і продовжив працювати на окупантів на посаді начальника «УСИН».

У тексті вироку також зазначено, що серед доказів колабораційної діяльності Соболєва є показання декількох свідків, які перебували з ним у робочих стосунках. Ось про що розповіли свідки:

— 24 лютого Соболєв зібрав увесь особовий склад колонії, сказав, щоб усі залишалися працювати на своїх місцях;
— після окупації міста 2-3 рази на тиждень до Соболєва приїжджали військові в російській формі та цивільні, вони спілкувалися в його кабінеті;
— Соболєв перейшов на бік ворога, зайняв посаду начальника «УСИН» і давав розпорядження, щоб засуджені працювали на ворога;
— на посаді віддавав накази на проведення обшуків, також застосовували фізичну силу до засуджених та обвинувачених.

Суд призначив Євгену Соболєву покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна.

Як повідомлялось раніше, у Малиновському райсуді Одеси розглядається справа стосовно обвинувачення колишнього начальника ДУ «Північна виправна колонія № 90» Євгена Соболєва у державній зраді. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Крім того, влітку цього року поліція оголосила Євгену Соболєву про підозру в порушенні законів та звичаїв війни – за депортацію до Росії та анексованого Криму понад 1700 українських вʼязнів.