Подарункові ікони — довершене поєднання духовності й естетики

3 месяца назад 0

Ікона давно вийшла за межі духовного атрибута. Вона є також естетичним об’єктом, який може використовуватися як подарунок на святкування. Вдало підібраний, такий презент здатен справити неабияке враження, наповнити подію особливим сенсом.

Види подарункових ікон Не кожен рукотворний образ вважається іконою. Для цього мають бути дотримані певні канони, які наповнюють зображення сакральним змістом. Вирішивши купити ікону на подарунок, треба врахувати, що християнські образи поділяються на православні ікони й католицькі. На перших зображення святих аскетичні, на других — близькі до вигляду реальних людей. 

Призначення іконописного виробу залежить від зображеного на ньому святого. Найпоширеніші образи серед подарункових ікон — Ісус Христос, Свята Трійця, ікона Божої Матері, святі мученики, янгол-охоронець.

За зовнішнім виглядом є ікони стандартного розміру, дорожні моделі зі складаним механізмом і компактні водійські. В Україні також виробляють оригінальні дерев’яні ікони у вигляді пасхального яйця, свічника, ключниці.

Матеріали виготовлення православних ікон — найрізноманітніші. Дерево — найпоширеніший, проте використовують також метал, камінь, скло. Іконопис — це ручна робота, виконана в техніках розпису по дереву чи склу, рельєфного різьблення. Емоційну складову твору передають ретельно підібрані кольори й відтінки.

Високо цінуються колекційні ікони, виготовлені кілька століть тому. Це здебільшого раритети XVIII–XIX ст., серед яких є старовинні ікони на полотні, оригінальні ексклюзивні образи у срібних окладах або декоровані золотом, емаллю, коштовним камінням. За духовним наповненням і вартістю такий подарунок гідний називатися елітним. Його можна презентувати у високих колах, але під час купівлі треба пересвідчитися в наявності сертифікатів, що підтверджують оригінальність виробу.

За якими ознаками вибирати ікону на подарунок Найбільший вибір подарункових православних ікон пропонують магазини міста Київ, зокрема . Хоча, завдяки можливості онлайн-замовлення і доставки, покупці територіально вільні у виборі, а великий асортимент ікон ще більше його ускладнює. 

Купити саме ту ікону в подарунок, яка найкраще передасть ваші почуття і побажання, допоможуть такі критерії:

  • людина, для якої призначається презент (її стать, релігійність, соціальний статус і рівень достатку);
  • привід для святкування;
  • бюджет на купівлю подарунка;
  • тематика й вигляд ікони (матеріал, декоративне оформлення, розмір).

Підібрати подарункову ікону можна як на день народження, так і на родинне чи професійне свято. Для жінок безпрограшний презент — варіації образу Діви Марії, зокрема Казанська Божа Матір або ікона Семистрільна.

Дитині підійде ікона янгола-охоронця чи святого покровителя. Універсальний варіант для чоловіків — ікона Ісуса Христа. У кожній оселі доречні образи Миколи Чудотворця і Пантелеймона Цілителя, які нагадуватимуть мешканцям, що ви зичите їм добробуту та здоров’я.